Több mint 2000 gerinces fajt veszélyeztetnek Kínában az invazív állatok és növények

Kínában 2019-ben összesen több mint 660, az élőhely tekintetében idegen, úgynevezett invazív fajt találtak a környezetvédelmi szakemberek, amelyek közül 71 veszélyezti vagy veszélyeztetheti a természetes ökológiai rendszert – írja a globaltimes.cn egy friss jelentés alapján.

Kínában 660 idegen fajt számoltak tavaly, ezen belül összesen 215 idegen faj az, ami kifejezetten a kínai nemzeti természetvédelmi területeken jelent meg  – mutat rá a Kínai Ökológiai és Környezetvédelmi Minisztérium tegnap közzétett 2019. évi jelentése. A kimutatás szerint a 106 509 darab, főleg a klímaváltozás következtében az országba került egyed közül 49 044 az állatvilágból és 44 510 a növényvilágból érkezett.

Ezek az új, számukra idegen élőhelyekre kerülő növények és állatok túlsúlyba juthatnak a természetes növény- és állatvilághoz képest, és károkat okozhatnak a környezetben – emeli ki a globaltimes.cn.

Kínában 406 ritka veszélyeztetett faj él jelenleg, ebből több mint 100 csak itt található, ilyen például az óriáspanda, az aranymajom, a tibeti antilop és a kínai aligátor. A jelentés szerint összesen 2471 gerinces fajt kell védeni az invazív betelepülőktől, amelyek az összes 56,7% -át teszik ki.

A tibeti antilopok veszélyeztetettsége egyébként már régóta jelen van.  A faj vonulását és szaporodási időszakát a melegedés következében olvadó tavak áradása időről-időre megzavarja. Már 2011-ben arra figyelmeztettek a szakembetek, hogy a megduzzadt tavak elöntötték az antilopok vándorlási útvonalait a Hoh Hszil természetvédelmi területen, így az állatoknak alternatív ösvényeket kellett keresniük.

A tibeti antilopok, amelyek nagyrészt Tibetben, Csinghaj tartományban és a Hszincsiang (Xinjiang) Ujgur Autonóm Terület nyugati részén fordulnak elő, a kihalás szélén állnak és első fokú állami védelmet élveznek Kínában.

Nyitókép: Flickr.com

Vélemény, hozzászólás?