Végre ismét fészkel a kerecsensólyom Kesznyétenen, és már három fiókát nevel

2016 óta nem fészkelt a kerecsensólyom a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben. A szakemberek ürgéket telepítettek a területre a megfelelő táplálékforrás miatt, és fészkelőládákat is kialakítottak. Idén felfedezték az első fészket három egészséges fiókával.  

 

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzeteben 2007 évig váltakozó sikerrel, de folyamatosan jelen volt a kerecsensólyom (Falco cherrug) – közöltea Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

2008-ban már csak kóborlóként jelent meg a területen, a Tisza bal partján fészkelt a Hortobágyi Nemzeti Park területén 2016-ig, majd akkortól már ott sem.

A fészekládában idén ismét felfedezték a kerecsent Fotó: Soós G.

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben nem adta fel a reményt és különféle mesterséges fészkelő alkalmatosságokkal próbálta visszahívni a fajt.

2019 évben sikerült ürgét (Spermophilus citellus) telepíteni a tiszadobi gyepeken. Idén pedig végre fészkelőként újra megjelent a kerecsen: sikeres költéssel jelenleg három fiókát nevelnek. Már csak a kirepülés van hátra. Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy mi lehet az újbóli fészkelés oka, vélhetően az ürgék vonzzák a fajt.

A nyitókép illusztráció:

Egy korábbi fészek a BNPI területén

About The Author

Vélemény, hozzászólás?