Sokat elárulnak a tiszai hulladékról a most vízre dobott jeladó palackok

GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei a Felső-Tiszán.  Az eszközök akár két éven keresztül is segíthetik azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon. Az elektronikusan jelölt palackok – Táltos, Villám, Táncos és Pompás – internetes névadó kampányban kapták a nevüket.

 

Azt már eddig is sokan tudtuk, hogy a műanyag palackok az árral érkeznek, és nagy részük hulladékként rakódik ki az ártéri erdőkben. Amit máig nem tudnak a szakemberek, hogy milyen gyorsan halad a szennyeződés és mekkora távolságot tesznek meg a pillepalackok. Az sem világos jelenleg, hogyha a palackok egyszer valahova lerakódtak, mekkora az esély arra, hogy a következő áradás továbbviszi őket – jelzik közleményükben a szervezők.

Ez az ukrán nyelvű szerelmeslevél 9 éve volt úton a palackban, tavaly fogták el

Tavaly a petkalózok már elengedtek egy jelölt PET palackot, amit ugyanabban az évben, decemberben a Kiskörei Téli Kikötőben, közvetlenül a duzzasztómű fölött találtak meg. Ez az egyedi azonosítóval ellátott pillepalack az első, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a műanyag szennyeződés egy éven belül akár folyamkilométerek százait is meg tudja tenni.

Az is fontos információ, hogy nem jutott tovább Kiskörénél, jelezve, hogy a duzzasztómű tényleg védvonalként védte a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől – mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, az M.V. Petényi kapitánya.

A vízen a két helyszín közötti távolság több mint 280 folyam kilométer, amit ez a palack alig pár hónap alatt megtett.

Megújított palackposta

A klasszikus palackposta egyszerű és olcsó jelölési módszer, a madárgyűrűzéshez lehetne hasonlítani, aminek sok előnye van, hátránya viszont, hogy minél több idő telik el a jelölés-visszafogás között, annál nehezebb a kiértékelés. A pontosabb adatok érdekében a PET Kupa szakemberei úgy döntöttek, hogy a modern technológiához folyamodnak. A speciális jeladós palackok veszik a GPS műholdak jelét és rádión keresztül tudatják hollétüket a külvilággal. 

A 4 darab vízre dobott palack közül az első jeladások szerint a Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszon három palack elakadás nélkül, kiválóan úszott az áradó Tisza hullámain és 11-12 óra alatt tette meg a 60 folyamkilométeres távot.

A kutatás számos további izgalmas kérdést tartogat, például, hogy egy vízügyi kármentő pont útját állja-e a palacknak, vagy éppen lejjebb Kisköre állítja meg őket?  Netalán kilép a palack az országból és a Vaskapu vagy már a Fekete-tengernél akadnak el? Rengeteg a kérdés és hipotézis egyelőre.

Fotók: petkupa.hu

About The Author

Vélemény, hozzászólás?