Mártély, 2011. október 29. Csónakban ülõ horgász az ország egyik legszebb természetvédelmi területén, a mártélyi Holt-Tiszán. A Csongrád megyei kis település, Mártély melletti üdülõövezet ilyenkor is kedvelt célpontja kirándulóknak és horgászoknak egyaránt. MTI Fotó: Rosta Tibor

Újrahasznosítás a Tiszánál: ladik készült a folyóból gyűjtött műanyaghulladékból

A Tiszából gyűjtött, folyami műanyaghulladékból készült ladikot bocsátottak vízre ma Mártélyon, a prototípust Szabó László helybéli asztalosmester készítette. A ladik az autentikus tiszai ladikok mintáját követi. 

A ma vízrebocsátott ladikot fa helyett folyami hulladékból préselt műanyag deszkákból építeték, a főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka – jelzik a PET Kupa szervezői közleményükben.

A tiszai ladik autentikus, fából készült kishajó. Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Jól viseli, ha felállnak benne, sem mozgás, sem teher miatt nem billeg könnyen. Építésekor elsősorban vörösfenyőt, vagy borovi fenyőt használnak.
 

A prototípust Szabó László mártélyi mester készítette el, aki fából már több száz ladikot megépített. Egyébként napjainkban nagyon kevés mester van a Tisza-mentén, aki kellő tapasztalattal rendelkezik a hagyományos ladikok építése terén – közölték a szervezők. 

A ladikkészítő és az ötletgazda

 

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a plasztikladik ötletgazdája elmondta: „azért nem öntik ki vagy fröccsöntik a ladikot, mert nem szeretnék, ha egy olyan ősi mesterség, mint a tiszai hajóépítés, teljesen veszendőbe menne. Ezt az újszerű, időtálló anyagot, a műanyag deszkát a szakemberek a megszokott eszközeikkel meg tudják munkálni, és a ladiképítés hagyománya ebben a formában is tovább élhet.”

A ladik a PET Kupa ötletéből született meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. A PET Kupa már több mint 70 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát, melynek több mint fele a különféle hasznosítási módoknak és az aprólékos válogatásnak köszönhetően visszajutott a körforgásba.

A ladiképítéssel a szervezők célja az volt, hogy a felvízi országoknak jó példát mutasson a hulladékgyűjtésre, és -hasznosításra, remélve, hogy a közeljövőben megoldódik a tiszai hulladékprobléma, és kiépül a szükséges infrastruktúra a Tisza-vízgyűjtő teljes területén, szó szerint helyén kezelve a lakossági és ipari hulladékokat.

Fotók: MTI és PET Kupa

About The Author

Vélemény, hozzászólás?