A most elrendelt szúnyogirtás nem hatékony, de az élővilágot közismerten mérgezi

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 180 napra újra engedélyezte a deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocidokkal történő légi szúnyogirtást. Ezzel több gond is van, mert a szert csak az esti órákban  lehetne permezetni, nem hatékony a napközben aktív fajok ellen, ugyanakkor közismerten mérgező számos más (sokszor hasznos) repülő rovarfajra, felhalmozódik vizi gerincesekben is, ezzel akár tömeges halpusztulást is okozhat. Hatását már az emberben is kimutatták –  jelzi állásfoglalásában az Ökológiai Kutatóközpont.

 

„Annak ellenére, hogy a légi úton kijuttatható kémiai irtószerek engedélye (toxikológiai okok miat és az EU-s normatíváknak megfelelően) 2019-ben megszűnt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 180 napra újra engedélyezte a deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel történő légi szúnyoggyérítést” – írja állásfoglalásában az Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet. Mint jelzik,  a döntés hátterében járványügyi megfontolások állnak, mivel Magyarországon több idegenhonos (inváziós) faj jelent meg, amelyek potenciálisan trópusi betegségek kórokozóit terjeszthetik.

A Kutatóközpont szerint azonban a Magyaroszágon újonnan megjelent csípőszúnyogok különböző kórokozók terjesztésében játszott tényleges szerepe még nem tisztázott, és komoly kutatói feladat a jövőben.  Azt is megerősítik, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hazai felmérések adatai egyelőre nem utalnak járványügyi helyzetre.

Az Ökológiai és Botanikai Intézet az egyik inváziós faj, az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) hazai elterjedését vizsgálja.

Az eddig begyűjtött minták negatív eredményeket szolgáltattak a tesztelt vírusok jelenlétére vonatkozólag.

A légi úton történő szúnyoggyérítés, amely csak az esti órákban végezhető, nem hatékony az egész nap aktív fajok ellen, amely körbe a legtöbb idegenhonos faj tartozik. Ráadásul ezek a fajok csak bizonyos megyékben fordulnak elő, így a elő kellett volna térképezni az érintett területet. Enélkül  az irtás kis hatékonyságú az inváziós fajokra nézve,

míg az ország nagy részén értelmetlen környezetterhelést fog eredményezni.

A légi kémiai védekezésnek jelentős környezetszennyező (ökotoxikológiai) mellékhatásai vannak, mert a leggyakrabban alkalmazott hatóanyag (deltametrin) közismerten mérgező számos más (sokszor hasznos) repülő rovarfajra, és felhalmozódik vizi gerincesekben is, ezzel akár tömeges halpusztulást is okozhat.

A szer egészségügyi hatását már emberben is kimutatták. A fentiek alapján a légi kémiai szúnyogirtás ismételt engedélyezése ökológiai és tudományos alapokon nem indokolt.

Az NNK hétfőn jelentette be, hogy engedélyezi az uniós országokban idén betiltott irtást, mert mint írták, a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható.

Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés alatt a szabadban lévő tárgyakat, ruhákat le kell takarni, vagy be kell vinni zárt térbe.

Itt fordulnak elő az érintett idegenhonos fajok  https://www.szunyog.okologia.mta.hu)

Nyitókép: Flickr

About The Author

Vélemény, hozzászólás?