Kiemelt természetvédelmi terület lett a Jáki kardvirágos erdő

Kiemelt természetvédelmi területté nyilvánította a mintegy 69,56 hektáron elterülő Jáki kardvirágos erdőt az agrárminisztérium. Az erdőben egészen kivételes, a természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletek vannak.

 

A Jáki kardvirágos erdőről nem olyan régóta tudunk: az Őrségi Nemzeti Park megalakulását követően, 2005-ben Mesterházy Attila botanikus és két kollégája a terület természeti értékeit kutatta, amikor felfedezte a jáki és a szentpéterfai erdőtömböt. Alaposan átnézték a környéket, és a gyertyános tölgyesben, kiritkult foltokon több növénytani ritkaságot is találtak.

Hamarosan kiderült, hogy az erdőben a természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletek vannak. A hely élőhelye védett fajoknak, pl. a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a (fokozottan védett) sápadt szemeslepke (Lopinga achine) országos léptékben is jelentős állományainak.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A „Jáki kardvirágos erdő” védetté nyilvánításával kapcsolatban tavaly novemberben tartottak egyeztető tárgyalást, akkor az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság előkészítette az országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítására vonatkozó javaslatát, valamint a kezelési tervének tervezetét.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park / facebook

Az oltalom alá helyezés célja, hogy az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis régióra  visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeit hosszú távon is megőrizzék – közli az Igazgatóság.

A Jáki kardivágos erdő természetvédelmi kezelési terve is kész, ezt is kihirdették a védetté nyilvánítással egyidőben.

Nyitókép: Unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?