Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertje és cseresznyefa-liget is van a most megnyílt Széllkapuban

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyit Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu.  

 

A tervezők egy modern parkot akartak létrehozni, amely funkciójában, formavilágában és bátorságában is a 21. századi városi ember közege lehet. Abban a megrendelők és az építészek is egyetértettek, hogy gazdag növényvilág, a korábbi parkolóhelyek föld alá süllyesztése, a felszíni zöldfelület növelése és innovatív építészeti megfogalmazások jelentsék rajzolják meg a projekt gerincét.

A generáltervező TSPC csapatát Kádár Mihály és Könözsi Szilvia vezette, a 35 ezer négyzetméter területű Széllkapu jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit – tájékoztatta lapunkat a TSPC Mérnökiroda Kft.

 

Origami park 

Az egykori Ganz-gyár területén, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut bevásárlóközpont által határolt területen a TSPC tervezőcsapata egy úgynevezett origami parkot tervezett: a különböző karakterű parkrészeket strukturált és könnyen átjárható egységekben helyezték el. A leglátványosabb elem itt a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő, illetve pihenő és kilátópontként is egyben – és mindemellett Közép-Európa legnagyobb függőkertje. Az előnevelt futónövények (borostyán, clematis) különleges térélményt adnak.

A fal színe az évszaktól függően változik.

A függőkert 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése, amely teljes hosszában eltakarja a bevásárlóközpontot és átvezet a Millenáris park másik részébe. 

A park hármas egységre szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is.

A park alatt 500 férőhelyes mélygarázs, elektromosautó-töltőállomás és kerékpártároló  kapott helyet. A növényzet ide is bekúszik: a lejáró körüli látszóbeton elemeket változatos zöldfelület borítja. A park Margit körúti részén vízjátékot helyeztek el, a Kis Rókus utca felőli oldalon a már korábban átadott zsinóros játszótér található, illetve baba-mama szoba és vizesblokk is várja majd a látogatókat. A parkba két teraszos kávézóépület is terveztek, az úttervezés és a közlekedési megoldások is a közösségi találkozópont-funkciót támogatták.

Városi zöldfelület

Az erős támfalak lehetővé teszik, hogy egy zárt egység jöjjön létre: a parkban a hatástanulmányok szerint embermagasságban érezhető a szélcsatorna enyhe huzata, a jelentős zöldfelületarány-növekedés pedig pozitívan befolyásolja a levegő tisztaságát. A Millenáris körül eddig komoly gondot okozott a parkolás, a környező utcákban megszokott volt a parkolóhelyet kereső autók látványa: az ötszáz férőhelyes mélygarázs jelentősen javítja majd a parkolási helyzetet. Az ilyen léptékű városi zöldfelület-telepítés pszichológiai és biológiai hatással is bír: kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres parklátogatóknak csökkenhet a stressz-szintje és a zöld környezet jó hatással van a légzőszervi-betegséggel élők állapotára is. 

Könözsi Szilvia vezető tervező szerint „a nagyvárosi környezetben az építészet eszközeivel megvalósítható csend, a friss levegőfuvallat, az elvonulás és a változatos környezet megélésének lehetősége voltak a legfontosabb tervezői szempontok, amikor a Millenáris Széllkapu park tervein dolgoztak. Egy olyan pontja a városnak, amin öröm akár munkába menet átsétálni, akár hosszú órákat eltölteni.

Néhány érdekesség a projektről

  • Közép-Európa legnagyobb vertikális kertje egy úgynevezett háromdimenziós fal, ami azt jelenti, hogy az egyszerű díszítő- vagy takarófunkció helyett lépcsőkön lehet bejárni növények között a három emeletet. Ez a szerkezet vezeti át a látogatókat a Millenáris park másik részébe is úgy, hogy nem szükséges az autóutat keresztezniük.
  • A 4000 négyzetméternyi függőkert előnevelt növényei hálón futnak fel és képeznek egybefüggő, vertikális zöldfelületet. A fal megvalósításához 30 000 tő növényt ültettek el. A legfelső szinten napelemeket is elhelyeztek, a Margit körút felé a kilátópont pedig szokatlan perspektívából láttatja a környező utcákat.
  • A 115 fából álló cseresznyefa-liget két cseresznyefa-típus egymás melletti telepítéséből született. Virágzásuk április hónapra tehető és különleges élményt nyújt, néhány év múlva egybeérő koronával képeznek sűrűn virágzó „égboltot”.
  • A park területén 330 fát, 25 500 cserjét, 49 200 évelőt, 22 000 tő díszfüvet és 43 400 hagymás növényt ültettek el. 
  • A park különleges fáit a tájépítész és kertépítő szakemberek egyesével választották ki, ilyenek például a mocsárciprusok, a fanyarkák, gyertyánszilek, a hatalmas, előnevelt lepényfák, páfrányfenyők és erdei fenyők. A fák mind úgynevezett gyökérlabdás nevelésűek és előnevelést kapott példányok, amelyek jól alkalmazkodnak új környezetükhöz.
  • A park egyik része az úgynevezett „parkmozi”: a függőkerthez kapcsolódó pihenőhelyeknek döntött faburkolatú felülete és a magasabb szinteken kihelyezett padok is „zöld képernyőt” biztosítanak. A zöldfalak kondicionáló hatása kellemes mikrokörnyezetet teremtenek, ami egy meleg nyári napon 4-5°C hőmérsékletkülönbséget is jelenthet.
  • A tó vízfelülete 651 négyzetméter, partján pihenőbútorok segítik a kikapcsolódást. A parkban a VPI Beton kavics-térbútorai is helyet kaptak.

Galéria

Megbízó: Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft.

Generáltervező: TSPC Mérnökiroda Kft.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?