Nagyobb biztonság jut a budapesti madárvilágnak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Főkert Nonprofit Zrt. hosszas egyeztetést követően, 2020. szeptember 18-án úgy döntött, hogy egyesíti erőit a fővárosban, és együttműködési megállapodást írt alá a budapesti parkok és fasorok faunájának védelme, illetve állományainak megőrzése, növelése érdekében.

Az egyezség keretén belül megállapodtak abban, hogy a Főkert kezelésébe tartozó fák faegészségügyi vizsgálatai kiegészülnek zoológiai felmérésekkel is, így biztosítják a fákban élő védett fajok megóvását.

A paktum szerint a nagyobb parkokba összesen 1000 darab madárodú kerül, ezzel segítik a városi odúlakó madárállományok költési esélyeit.

Ezeket kiegészíti egy átfogó monitoring vizsgálat is, amely a madárfajok állománydinamikájának nyomon követését célozza. Az így nyert adatok támogatják  és jobban tervezhetővé teszik a klimatikus viszonyoknak megfelelő, ellenállóbb zöldfelületek létrehozását és hosszú távú fenntartását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több mint négy évtizede dolgozik hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért; a Főkert Nonprofit Zrt. 1867 óta felelős a főváros legjelentősebb zöldfelületeinek fenntartásáért és fejlesztéséért.

A megállapodást Halmos Gergő a Madártani Egyesület ügyvezető igazgatója és Zakar András a Főkert vezérigazgatója látta el kézjegyével.

Nyitókép: MME / Mecseki Attila

Vélemény, hozzászólás?