Felszámolják az illegális hulladéklerakókat az országban – a vasutak környékét különösen szeretik a szemetelők

Kezdetét vette a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével. Az első kísérleti (pilot) projekt a közutak mentének megtisztításával indult a napokban, a MÁV pilot programja során pedig mintegy 300 köbméter illegális hulladékot szállítanak el.

A projekt elsődleges feladata a legszennyezettebb területek megtisztítása, a hulladék azonosítása és elszállítása. A helyszíneken történő tesztüzemek lebonyolítása 2020 szeptember végéig tart, majd az eredmények kiértékelése után tudják megkezdeni az ország teljes megtisztítását – tette hozzá az államtitkár.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az akció sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a projekt sikeres végrehajtásában mindenkire számítanak, így

létrehozták a Hulladékradar mobiltelefonos alkalmazást, amelyen bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel.

A jelenleg tesztüzemben működő applikáció a GPS koordináták alapján beazonosítja a pontos helyszínt, és az adatfeldolgozást követően az illetékes hatóság elkezdi a terület megtisztítását. Az üzembe helyezése óta lassan ezerhez közelít a bejelentések száma, ezekhez pedig 1600 képet csatoltak.

Kitért arra is, hogy a Századvég nemrégiben végzett reprezentatív felmérése alapján a lakosság 74 százaléka a környezetvédelmet érintő legnagyobb problémának a folyók, tavak, természetvédelmi területek szennyezettségét látja. A megkérdezettek 96 százaléka úgy gondolja, hogy az illegális hulladéklerakás komoly problémát jelent Magyarországon, és 100-ból 96-an elfogadnák, ha a hatóságok az illegálisan szemetelőket a helyszínen szigorúan megbüntetnék.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt során három helyszín tisztul meg a 80-as vasúti vonal elővárosi szakaszán. A vasút életében évtizedes probléma az illegálisan lerakott hulladékok kezelése. Mintegy 7700 kilométeres vasúti hálózatot üzemeltet a MÁV Zrt. Magyarországon, több mint 700 állomás és megállóhely üzemel az ország területén több száz üzemi területtel, rakodóval, amelyek területe akár a több száz hektárig is terjedhet – jelezte.

A MÁV által összegyűjtött hulladék mennyisége tavaly meghaladta a háromezer tonnát, az idén több mint ezer tonnánál tartanak – mondta az elnök-vezérigazgató.

A Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű akciósorozatban közreműködőként a kormány által kijelölt öt szervezet vesz részt, a Magyar Közút Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a települési önkormányzatok, az állami erdészeti társaságok és nemzeti parkok igazgatóságai, valamint a MÁV Zrt. – közli az MTI.

Nyitókép: Unsplash/ illusztráció

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?