Induláshoz gyülekeznek a fekete gólyák

Napok óta gyülekeztek a fekete gólyák a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben. A körzet holtágainak, vízállásainak apadó vízszintje, a Tisza menti halastavakon zajló lehalászási munkák táplálkozóhelyet biztosítanak a nagy út előtt álló csapatoknak.

 

Útra készek a fekete gólyák, folyamatosan gyülekeznek a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet holtágain, halastavaiban. A szűkülő hullámtéri víztereken bőven van fehér busa és ezüstkárász, ezek fiatal egyedeit fogyasztja ez a viszonylag ritka faj, és ezzel hozzájárul a tájidegen, inváziós halfajok állományszabályozásához is.

A fokozottan védett fekete gólyák csapatait az egyedi azonosításukat lehetővé tevő színes gyűrűk alapján elsősorban Litvániában, Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és hazánkban jelölt madarak alkotják, de előfordulnak Németországban gyűrűzött egyedek is.

A Természetvédelmi Őrszolgálat eddig 13 egyedet azonosított színes gyűrűje, egyet pedig fém gyűrű alapján. A csapatok létszáma igen változó és a táplálkozóhelyek között nagy az átmozgás, kisebb 12-18 példányos csapatai mellett 40-90 példány is összeverődhet. Az egyik legjobb táplálkozóhelyen pedig 164 példányból állt az eddig számolt legnagyobb csapat. 

A fekete gólyák vonulása a Közép-Tisza és a Nagykunság vidékén szeptember közepén éri el a csúcsát. Az elmúlt években a legnagyobb csapatot több, mint 250 példány alkotta a Telekhalmi-halastavakon.

Forrás, fotók: Monoki Ákos/ Természetvédelmi őrszolgálat

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Vélemény, hozzászólás?