Jövőre már 20 ezer tájfajta öko paradicsompalánta jut el az érdeklődőkhöz

Egyre többen érdeklődnek a tájfajta öko paradicsompalánták iránt, ezért jövőre már két és félszer annyi jut el a vásárlókhoz, mint idén. Az is jól látható, hogy az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által génbankokból kimentett paradicsomok lassan a gasztrovilágot is meghódítják.

 

A különleges ízvilágú paradicsom tájfajtákat néhány éve hozta ki az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet génbankokból. Nemcsak a konyhakerti termelésbe helyezték vissza ezzel, mára a hazai gasztronómiában is használják ezeket a zöldségeket.

A 2020-as szüret megkoronázásaként az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének két idei nagykövete, Farkas Richárd (Pajta bisztró) és Havas Dóra gasztroblogger (Lila Füge) közösen mutatta be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket. A séfek egyébként a Kutatóintézet ajánlásával csatlakoztak a Séfek a Fenntartható Fejlődésért  Kiáltványhoz, amely egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítését szorgalmazza világszerte.

Az ÖMKi 2012-ben indította el a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló kutatását. Ekkora a tájfajták már teljesen kiszorultak a köztermesztésből, így a kutatási munkához a vetőmagokat a tápiószelei génbanktól kapták meg.

A vizsgálatok célja az volt, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból megjelenjenek a hazai kertekben.

A sokéves kísérletek után 2019-ben és idén is 8000 palánta került ki a vásárlókhoz (idén a Lidl üzleteiben lehetett vásárolni vagy átvevőpontokon).  

Az érdeklődés idén már jelentős volt, ezért a Kutatóintézet 2021 tavaszán az idei mennyiség két és félszeresét, összesen 20.000 tájfajta paradicsom palántát juttat el forgalmazókon és átvételi pontokon keresztül az érdeklődőkhöz.

Fotó: ÖMKi

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?