Megjelent egy barna medve az egerszalóki méhészet közelében, de csak elcammogott a kaptárak mellett

Az utóbbi hetekben több bejelentést is kapott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság arról, hogy medvét vagy annak nyomait látták Andornaktálya, Maklár, Egerbakta, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékén. A napokban Egerszalóknál a medve az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakat nem bántotta, nem foglalkozott velük – írja a bnpi.

Egerszalók közvetlen közelében  az elmúlt napokban több lakossági bejelentést követően jól felismerhető medve lábnyomokat rögzítettek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei – írja BNPI közleményében.

A lábnyomok egy példánytól származnak, azok mérete és a lépéstávolság alapján egy kisebb termetű medvéről lehet szó. „A medve az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakat nem bántotta, nem foglalkozott velük” – írják.

Az eset kapcsán felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy az elkövetkező hetekben a külterületen a kutyákat mindenképpen pórázon kell sétáltatni, de az lenne a legjobb, ha a kutyák a település határain belül maradnának.

A szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora „ellenséggel” van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után „húzva” a felbosszantott medvét is.

A barna medve hazánkban nem szaporodik, hozzánk Szlovákia felől kóborló példányok jönnek át a zöldhatáron és általában pár nap, esetleg hét után visszatérnek a Tátrába.

Az Igazgatóság kéri, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne bárki, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja.

Amennyiben barna medvével találkozunk,  javasolják, hogy ezeket a szabályokat tartsuk be. 

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?