Megtisztítja a szmogos levegőt Varsó új falfestménye – 780 darab fát vált ki a belvárosban

Egy speciális, a NASA által kifejlesztett légtisztító anyaggal vonták be a nemrég elkészült falfestményt Varsóban. A festmény légszűrő hatása a szakértők szerint 780 darab fáéval azonos.

 

Ugyanezzel az anyaggal kezelte a bilbaói Guggenheim Múzeum a reklámhordzóit – írja az Octogon. A technológia alapja a fotokatalízis. A napfény által kiváltott katalitikus folyamat során a levegőben lévő oxigén és vízgőz a káros anyagok egyfajta tisztítószerévé alakul, ami jól alkalmazható a levegő tisztítására is.

A technológia fényenergiát használ a káros légszennyezők lebontására és ártalmatlan anyagokká történő átalakítására. A festékkel bevont bármely felület aktív légtisztító felületté válik, amely segít megvédeni az embereket a káros gázoktól.  

Kifejezetten hasznos az eljárás olyan területeken, ahova nem lehet fákat ültetni. Például forgalmas városközpontokban.

Fotó: Converse City Project

Varsóban a Politechnika metróállomás mellett állították fel a festményt, melynek a légtisztító képessége a szakértők szerint 780 darab fáéval azonos napi szintre lebontva.

Az alkotást Dawid Ryski és Maciek Polak lengyel művész készítette a  Converse City Forests projekt részeként.

A koncepció lényege egy olyan falkép, amely a városi környezetet a természettel összevonja. Ryski, aki egyébként tájépítész elsősorban az építészeti elemekre, míg Polak a természeti alkotórészekre koncentrált a munka kidolgozása során. A kezdeményezést a Converse amerikai cipőgyártó cég indította el. A felkért 13 művésszel nemcsak Varsóban, hanem további 11 nagyvárosban (például Sydney, Sao Paolo, Lima és Bogota) is közösen tisztítják a levegőt.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?