Ne lepődj meg nagyon, ha az utcán a kukászsák bukfencezik, vagy rászól a járókelőkre – Performance!   

A pillepalack bevonható egy táncakcióba, de akár egy kukászsák is mozgósítható, miközben az alumínium üdítős doboz kalapot formál a fejen, amivel aztán folyamatosan egyensúlyozhatunk. A Tünet Együttes ‘Te szemét / Szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád’  nevet viselő utcai performansza a társadalom által felhalmozott szemetet állítja fókuszba, mint a kortárs ökológiai problémák egyik rákfenéjét.

Az előadás az Európa Parkban lesz szeptember 23-án. A tér különböző pontjain felbukkanó szemétkommandó vicces-megdöbbentő akcióiból áll majd, melyek a gyanútlan járókelőket veszik célba. Nyilván reakcióra is késztetnek, és majd lépünk valamit arra, amikor felegyenesedik előttük egy kukászsák, vagy egyszerűen beszól valamit. „A humorral és melankóliával teli performansz nem csak a hulladék globálisan megoldatlan problémájára hívja fel a figyelmet, de a társadalom számára hasznavehetetlen, elértéktelenedett emberéletekére is”– írja ismertetőjében a társulat.

Kecskés Krisztina jelmeztervező kosztümjei és installációi a szemetet műalkotássá, kordokumentummá lényegítik át, hiszen egy adott társadalom legbeszédesebb portréját az általa termelt szemét festi meg.

Egyébként Kecskés először akkor tervezett újrahasznosított jelmezeket, kosztümöket, vagyis ötlötte ki azok koncepcióját, amikor még nem folyt a csapból is az recycling design, és éppen ezért tele van friss elemekkel.

“A darab eredetileg a Merlin Energia projekt felkérésére készült, de csak egy elõadás született belõle annak idején. Most figyelemfelkeltõ akciósorozatként él tovább, bizonyságul arra, hogy a társadalmi felelõsségvállalásra való biztatás egyik leghatékonyabb eszköze a mûvészet” – írják az alkotók.

Az előadás nagy sikerrel szerepelt magyarországi és külföldi fesztiválokon, szabadtéri programokon, többek között a Tanzfestival Bielefeld és a regensburgi donumenta festival keretében, valamint a szlovákiai Gután megrendezett Hanna Hanna Art Gatheringen.

Rendező-koreográfus (Szabó Réka 2008-as rendezése alapján): Szász Dániel
Rendező munkatársa: Czakó Máté
Táncosok, alkotók: Békési-Szombati Anett, Ivanov Gábor/Kelemen Patrik, Horváth Nóra/Mary Zhang, Szász Dániel, Gőz István
Jelmez: Kecskés Krisztina
Zene: Bartha Márk
Fotós: Dusa Gábor

* A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  Regisztrálni itt lehet: https://szemet.eventbrite.com

  Az eseményt az Európa Pont Facebook-oldalán online is közvetítik.

Vélemény, hozzászólás?