Nem lesz erdőirtás a Hajógyári-szigeten

Visszavonta a Hajógyári-sziget árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Pest Megyei Kormányhivatal honlapja szerint. Az ártéri erdő kiirtása és a városi közpark károsítása elleni ügyben egyszerre tiltakoztak a budapesti lakosok, zöld szervezetek és a WWF Magyarország, amely petíciót is indított. A szervezet kéri a Fővárost, hogy az ártéri erdők védetté nyilvánításával hozza létre a Hajógyári-sziget természeti értékeinek hosszú távú garanciáját.

 

A hatóság szeptember 23-án megszüntette az engedélyezési eljárást, amely 2020. június 11-én indult, és 105 napos ügyintézési határideje szeptember 24-én járt volna le – adta hírül közleményében a WWF Magyarország.

„Jó döntést hozott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mert a Hajógyári-sziget árhullámoktól való bevédése nemcsak a sziget természeti értékeire lett volna káros, de összességében fokozta volna Budapest árvízi kockázatát is. A 21. század környezeti kríziseinek közepén ilyen árvízvédelmi kezelés már nem fogadható el” – nyilatkozta Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője. 

„A Hajógyári-sziget ügye is megmutatta, hogy mennyit számít a közösség ereje. Sem Budapest lakosai, sem a társadalmi szervezetek nem hagyják már szó nélkül a környezetromboló beruházásokat.

A szeptember 17-én elindított petíciónkat egy hét alatt közel 10 000-en írták alá, akiknek ezúton is köszönjük, hogy kiálltak a sziget megóvása mellett” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Nem a mostani az első olyan beruházási szándék, amely természeti károkat okozott volna a Hajógyári-szigeten, ezért az online petíciót aláíró magánszemélyekhez 16 civil szervezet és csoport is csatlakozott, és részletes szakmai javaslatot nyújtottak be Budapest Főpolgármesteréhez az ártéri erdők védetté nyilvánítására vonatkozóan.

„A természet máig megmaradt foltjai egyre fontosabb szerepet töltenek be, segítenek élhetővé tenni a nagyvárosokat, teret nyújtanak a testi és lelki egészség megőrzéséhez, és csökkentik a klímaváltozás kínzó hatásait. Nem veszíthetünk el több zöldfelületet, ezért kérjük a Fővárost, hogy az ártéri erdők védetté nyilvánításával hozza létre a Hajógyári-sziget természeti értékeinek hosszú távú garanciáját” – fejezte be Samu Andrea. 

Nyitókép: Markus Spiske / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?