Rendkívül sikeres volt idén az egyik legnagyobb madarunk, a túzok költése

Idén tavasszal kedvezett a száraz, enyhe időjárás kedvezett a földön fészkelő, szaporodó fauna számára. Így a szakemberek bizakodva várták az egyik legnagyobb testű és legérzékenyebb madarunk, a túzok sikeres gyarapodását. Nem kellett csalódniuk.

 

A túzok (Otis tarda) védelméért indított LIFE programban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz. A  program egyik fő célja a túzokra veszélyt jelentő szőrmés és szárnyas kártevők, dúvadak visszaszorítása, kifejezetten azokon a területeken, ahol a madarak a kotlást és a csibevezetést végzik – közli a bnpi.hu.

Tavasszal a száraz, enyhe időjárás kedvezett a földön fészkelő, szaporodó fauna számára, ide értve madarakat, emlősöket egyaránt, így a szakemberek bizakodva várták a legnagyobb testű röpképes és legérzékenyebb madarunk, a túzok sikeres gyarapodását.

Nagy hangsúlyt fektettek a mintaterületen a kártevő-csapdák kihelyezésére és ellenőrzésére, biztosítva ezzel a kotló és csibét vezető túzok tyúkok nyugalmát.

A tyúkok költésük során ragaszkodnak azokhoz a helyekhez, ahol ők maguk is felnőttek ezért ezeket a tradicionális táblákat, dűlőket fokozott figyelem kíséri. A vegetáció előrehaladtával azonban egyre nehezebb észrevenni, nyomon követni az állományt, egyre rejtőzködőbb életmódot vesznek fel.

A felcseperedő csibék 4-5 hetes korukra már kisebb távokat repülnek, de alapvetően augusztusig ők rejtő magatartásukban és színezetükben bízva próbálnak észrevétlenek maradni. Sarud határában július végén, 2 túzok került szem elé, akiknél minimális méretbeli különbséget lehetett felfedezni. Mozgásuk, viselkedésük egyértelműsítette, hogy csibéről és tyúkról van szó.

A Dél-hevesi egy töredék populáció, 4-5 tyúk és 2 kakas maradt meg az egykori 40 feletti erős, és állandóan a térségben tartózkodó túzok állományból. A rendkívül érzékeny faj nem tud érdemben reagálni a védelmi beavatkozásra, intézkedésre. Az elmúlt éveket tekintve nem is volt bizonyított túzokszaporulat.

A madárpár, vagyis a tyúk és a csibe, heteken keresztül több alkalommal került a figyelem középpontjába. Mozgásuk viszonylag kis területre koncentrálódott, kihasználták otthonterületük változatosságát és biztonságát.

A tyúk nagyon óvatos és bármilyen veszélyt jelentő zavarásra meglapul, vagy a takarás felé ballag, védve ezzel a csibéjét. Sok idő, mire a fióka biztonsággal az állomány aktív tagjává válik, de elég jó eséllyel indul neki az életnek és reményeink szerint sikerül áttelelnie, tavasszal pedig visszaérkezés követően növelni tudja a régió töredék populációjának esélyét a fennmaradásra.

Nyitókép: mme.hu

Vélemény, hozzászólás?