Felújítják és két hektárnyi zöldterülettel kibővítik a Városmajort

A Városmajor látogatók elől elzárt területei is megnyílnak, és a zöldfelületek aránya is nőni fog hamarosan. A park tervezőjét 2021 elején nyílvános tervpályázaton válsztják ki.

A XII. kerületi Városmajor Park 18,5 hektárnyi területének egy része eddig elzárt volt a lakosság elől;  jórészüket megnyitják, a zöldfelületet pedig csaknem két hektárral megnövelik.    

A városlakók hamarosan a mintegy 35 focipálya nagyságú parknak közel 12 hektárnyi részét szabadon használhatják, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően minden korosztály számára elérhető aktív kikapcsolódási, egészségmegőrző lehetőségeket biztosítanak, rendezett természeti környezetben – tudatta Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A városmajori zöldfejlesztés értékmegőrzést is szolgáló projekt, hiszen a parkot 235 éve, 1785. július 25-én – II. József uralkodó rendelkezésére – nyilvánította közkertté a helytartótanács – tette hozzá.

2021 első felében nyilvános tervpályázaton választják ki a park tervezőjét. A folyamatot irányító Budapest Fejlesztési Központ a munkát a közösségi tervezés elvei mentén fogja végezni.

Az MTK is kiköltözik a városmajori ingatlanokból.

Fotó: MTI

_______________________________________________________________________________
    

About The Author