Fogadj örökbe egy ciprust vagy egy cédrust!

2020 októberétől indul a Folly Arborétum Fogadj örökbe egy Folly fát! nevű kampánya. Több száz fa és cserjeféle közül választhatnak az érdeklődők, köztük vannak a Folly büszkeségei: a cédrusok és a ciprusok is.

A badacsonyörsi Folly Arorétum magját, az Öregarborétumot Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. Akkoriban a facsemeték messziről, vasúton, majd szekéren, vesszőkosarakban érkeztek az Örsi-hegy oldalába. A fák ültetéséhez és öntözéséhez pedig a Balaton vize szolgált, amelyet szamárháton vittek fel a dombra.

A dédnagyapa szabadidős tevékenységéből, az induláskor alig fél hektárnyi területből mára a család későbbi generációinak köszönhetően – az unoka, Folly Gyula például agrármérnök lett -, öthektáros arborétum fejlődött, ahol jelenleg öt földrész fenyői zöldellnek: ciprusok, cédrusok és borókák és más különleges növények.

Atlaszcédrus / Folly Arborétum

Számszerűen több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle él a kertben. Az 1905-ös telepítéseknek köszönhetően bizonyos fenyőfélékből Közép-Európa legidősebb példányai találhatók itt. A legfiatalabb fák pedig csak néhány naposak, mivel a kertben folyamatos a munka és a telepítés.

A Folly mindig is fontosnak tartotta a környezet megóvását, az edukációban és a természetvédelmi nevelésben is szerepet vállal – jelzi a család közleményében. A „Fogadj örökbe egy Folly fát” elnevezésű akcióval a bennünket körülvevő fákra, növényekre, természetes környezetre szeretnék felhívni a figyelmet.

Tarkakérgű fenyő / Folly Arborétum

Folly Réka, az alapító dédunokája kiemeli, hogy hajlamosak vagyunk a természeti környezetet, a vele járó csendet, nyugalmat magától értetődőnek venni, miközben az leginkább „a teremtő Isten gondoskodását tükrözi. Ezt a végtelen szeretetet és törődést pedig viszonoznunk kell, ezért hívtuk életre ezt a kampányt” – mondta.

Az örökbefogadással járó összegeket egyébként elsősorban az arborétum növényeinek gondozásával, fenntartásával, kertápolással kapcsolatos költségek fedezésére, új növények beszerzésére fordítják. Az örökbefogadás jelképes, az örökbefogadott fa, növény tulajdonjoga továbbra is a Folly Arborétumé marad.

Csüngő kék atlaszcédrus / Folly Arborétum

Örökbefogadónak jelentkezhet minden magánszemély, alapítvány, szervezet, intézmény vagy vállalkozás. Az örökbefogadási programban részt vevő egyebek közt tuladonosa lesz egy Follynlove törzskártyának, amellyel egész évben látogathatja az arborétumot.