Követelik a Balaton, a Fertő-tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelmét

Hetvenhárom civil szervezet követeli közös állásfoglalásban, hogy a kormány és az illetékes állami szervek garantálják a Balaton, a Fertő-tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelmét.

 A közös állásfoglalás felszólítja a kormányzati és állami szereplőket, önkormányzatokat és intézményeket, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégeket, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozzák meg a természeti örökségnek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaknál történő állami és magánberuházásokat – derül ki a 73 szervezet szerdai közleményéből.     

A közlemény hivatkozik Magyarország Alaptörvényére, amely szerint a „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”.   

A Balaton, a Fertő-tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó Magyarország fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg mégis veszélyben vannak.

A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek ellentétesek a magyar állam Alaptörvényben rögzített kötelességével és Áder János köztársasági elnök ígéretével, amelyet Magyarország nevében az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) tett 2020-ban – írja a közlemény.     

A teljes állásfoglalás a zoldcivil.hu internetes oldalon érhető el. Az aláíró szervezetek között van a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány is – közli az MTI.

Fotó: MME

_______________________________________________________________________________

About The Author