Népszavazás mentheti meg a tatai Öreg-tavat

Éppen egy hete, október 14-én elkezdődött az aláírásgyűjtés a Tatai Öreg-tó megmentéséért. Három kérdésben indul a népszavazási aláírásgyűjtés. Mára ez tűnik az egyetlen útnak ahhoz, hogy ezt a különösen fontos természeti és kulturális értékünket megőrizzük.

A civilek népszavazási kérelmet nyújtottak be a tatai Öreg-tó ügyében. Négy kérdésük volt, ebből október 13-án hármat a Győri Törvényszéken elfogadtak, vagyis alkalmasnak tartanak a népszavazásra. Ha a kiírástól számított 30 napban összegyűlik 4500 aláírás, akkor Tatán először lehet helyi népszavazás.

Mint ismert, a tatai Öreg-tó partján, egy magántulajdonú telekre az Avalon Center Kft. egy 120 szobás luxusszállodát tervez felépíteni. Ezen a területen volt a valamikori Esterházy lóistálló, a volt kastélypark sétáló területe; a mellette lévő füves területet is hasznosítanák.

A beruházás látványterve 2020. május végén került nyilvánosságra, de a részletek, a kapcsolódó infrastruktúra és későbbi fejlesztések, az esetleges alternatív tervváltozatok, illetve az ütemezéssel kapcsolatban további hiteles információk nem állnak rendelkezésre. A jelenlegi ismeretek szerint a beruházás továbbra is tervezési szakaszban van, a vonatkozó engedélyezési eljárás még nem indult el.

A tervek alapvető tiltakozást indítottak el: a beruházás nemcsak a helyi lakosságból, de országos szinten is ellenérzéseket váltott ki. A STOP Avalon! Tata civil kezdeményezés ennek nyomán szerveződött, és rövid idő alatt több, a témával foglalkozó szakmai összefoglaló is készült.

A Győri Törvényszék által elfogadott kérdések :

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata, 1841 hrsz.-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/ 2018. (XII. 20.)) és a helyi építési szabályzata (38/2005(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz.-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”              

 Hogyan lehet aláírni?

Stop Avalon Tata Népszavazási irodáját megnyitották, a Tata, Kocsi utca 2. szám alatt. Továbbiakban a hét minden napján 08.00-20.00 óráig várják
a Tataiakat a központi bázisirodában!

  • A városban szerte aláírópontokon! (A listát nemsokára közzétesszük)
  • ️Hamarosan bejelentésre kerülő rendezvényeinken, közterületeken időszakosan felállított standokon.
  • Aktivisták igyekeznek végigkopogtatni minden tatai háztartást!

Ki írhat alá?

Minden magyar és nem magyar állampolgár, aki legalább 18 éves – vagy 16.életévét betöltötte és házasságkötése révén nagykorúvá vált –
és bejelentett állandó lakóhelye vagy bejelentett ideiglenes tartózkodási helye van Tatán.

A Stop! Avalon Tata facebook oldalán kiemeli (itt), hogy „a beruházás az országos jelentőségű tájképvédelmi területet érint. A vár látképe mellett a tópart legnagyobb kuriózuma, a szemközti part több km-es szakaszáról látható – a gimnázium épületével is több mint 100 éves – védett tájkép”. A luxusszálloda a „hely szellemét”, a táj arculatát jelentősen megváltoztatja, „idegen funkicót erőltet, ami ezekhez az értékekhez nem tud kapcsolódni, az értékeket nem tudja megjeleníteni, rátelepszik, elnyomja azokat”

About The Author