A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.
A kanadai Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.
A piretroidok a rovarölőszerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méheket veszélyeztető úgynevezett elnéptelenedés szindrómához, amikor egy méhkolóniában a dolgozók hirtelen eltűnnek, magára hagyva és ezzel pusztulásra ítélve a királynőt és a többi méhet.
A kanadai szakemberek szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből, azt vizsgálva, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket.
A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat.
Kémiai tulajdonságaik miatt a piretroidokat hagyományosan nehéz kivonni.
“Egy kis mennyiségű alkohol hozzáadásával feloldjuk, mielőtt az automata SPME rendszerrel kivonjuk az anyagot” – magyarázta Janusz Pawliszyn, az egyetem munkatársa.
A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőket. Ezek neurotoxinok, amelyek befolyásolják az agy és az idegek működését, bénulást és halált előidézve a rovaroknál.
“Reményeik szerint ez a nagyon egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltárásában, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtókat és végső soron segít megóvni a méhpopulációkat” – mondta Pawliszyn.
A kutatók által megvizsgált mézek közül azokban, amelyekben kimutattak piretroidokat, mind megengedett mértékben tartalmazták a vegyületet – írja az MTI.
Nyitókép: Unsplash
You may also like
-
Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája
-
Növényi méreg van az Auchan egyik zabpelyhében
-
Melyik csomagolóanyagok komposztálhatóak akár otthon is?
-
90 tonna élelmiszert osztanak szét a rászorulóknak
-
Túl sok a klorát és a perklorát a vízben és az élelmiszerekben, ezért szigorítottak a határértékeken