Azért van kevesebb kuka a nemzeti parkokban, mert azt szeretnék, ha inkább hazavinnéd a szemeted

Vidd haza! – így szól a Nemzeti Parkok igazgatóságának felhívása. Arra vonatkozik, hogy a kirándulók a szemeteiket ne hagyják a természetvédelmi területeken – még a kukákban sem. A természetben hagyott szemét akár az állatok pusztulását is okozhatja.

Előfordul, hogy egy-egy nemzeti parki tanösvény mellől eltűnik a szemetes. A Magyar Nemzeti Parkok közleménye szerint direkt csökkentik a szemetesek számát, hogy ráébredjünk, felelősséggel tartozunk a környezetünkért. A nemrégi indított „Vidd haza!” mozgalom fő célja, hogy a visszamaradt csomagolóanyagok velünk együtt hazaérjenek lakhelyünkre, ott pedig (válogatás után) „a megfelelő kukákba kerülve lehetőséget adjunk újrahasznosításukra, vagy ha nem lehet, dobjuk a kommunális gyűjtőbe”. De ezt otthon tegyük és ne a parkban.

Bár az élelmiszereink csomagolása jó esetben újrahasznosítható, nagyon sok kommunális anyagot viszünk még mindig magunkkal a kirándulásra. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy a túrázók mit kezdenek a szeméttel. „A kihelyezett kukák többsége alkalmatlan a szelektív gyűjtésre, így egy újrahasznosítható pillepalackból a legjobb esetben is csak kommunális hulladék lehet” – teszik hozzá.

Fotó: Shutterstock.com

A túraútvonalak mellett kihelyezett kukákat gyakran ürítik, ám két kiürítés között lényegesen nagyobb mennyiségű szeméttel tömjük tele, mint amennyi belefér – jelzik a facebook posztban.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a hulladékok a természetben az állatok életét is követelhetik.

A telített kukákból „kifolyó” szemetet ugyanis a táplálékot kereső állatok gyakran megpróbálják elfogyasztani, amivel saját életüket veszélyeztetik.

About The Author