Együtt az erdők felfalása ellen – írd alá te is a petíciót!

Tudtad, hogy az erdőpusztulás egyik fő oka közvetlenül kapcsolódik azokhoz az élelmiszerekhez, amelyeket itt Európában is fogyasztunk? Világszerte megdöbbentő ütemben tűnnek el az erdők és a természetes élőhelyek. Már több mint egymillióan követelik ennek megállítását az EU-tól. Csatlakozz te is!

Az erdők egyre kisebb mértékben tudják betölteni szerepüket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megőrzésében vagy az olyan ikonikus fajok védelmében, mint például a jaguár. Emellett közösségek ezrei számára a megélhetést is egyre kevésbé tudják biztosítani – írja közleményében a WWF Magyarország.

Az erdőpusztulás egyik fő oka közvetlenül kapcsolódik azokhoz az élelmiszerekhez, amelyeket itt Európában is fogyasztunk.

Ilyenek például a főként állati takarmányként használt szója vagy a pálmaolaj, melynek termesztéséhez természetes erdőket, őserdőket irtanak ki, hogy kiszolgálják a nemzetközi piac igényeit. Az Európai Unió felelős a globális erdőirtások több mint 10%-áért, az Amazonas-vidéktől Indonéziáig.

A jelenlegi EU-s szabályozás megengedi, hogy az erdőirtással összefüggésbe hozható termékek eljussanak az Európai Unió piacára. Most azonban az európai zöld megállapodás (EU Green Deal) keretében az Európai Bizottság először vizsgálja, hogyan lehetne kezelni a globális erdőirtást a piac szabályozásán keresztül. Ezért a Bizottság 2020 szeptemberében nyilvános konzultációt indított „az erdőirtás kezelésére irányuló további jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések értékeléséről”.

Erre reagálva a WWF más civil szervezetekkel – többek között a Greenpeace-szel – együtt a #Together4Forests kampány keretében petíciót indított annak érdekében, hogy az állampolgárok nyomást gyakorolhassanak az EU döntéshozóira egy szigorú uniós törvény megalkotása érdekében.

Világszerte a petíciót már több mint egymillióan írták alá, vagyis ennyien jelezték, hogy kiállnak a világ erdeinek megóvása mellett és egy erős erdővédelmi törvényt követelnek az Európai Uniótól.

„Egyre többen ismerik fel, hogy a természet mennyire fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. Sokan változtatták meg életmódjukat, fogyasztási szokásaikat azért, hogy a környezetükre kisebb terhet rójanak. Ma már tisztán látszik ugyanakkor, hogy ez nem elegendő. Törvényi változások és a nagy gazdasági szereplők működésének átalakítása nélkül nem lehet jelentős sikereket elérni. Ezért nagyon fontos az, hogy az EU döntéshozóinak figyelmét ezzel a petícióval még jobban ráirányítsuk az EU globális szerepére, felelősségére és lehetőségeire a világban zajló erdőirtásokhoz kapcsolódóan” – mondta Bódis Pál, a WWF Magyarország Erdővédelmi programjának szakértője.

Írd alá te is: https://wwf.hu/egyuttazerdokert/

Miért kéri a WWF Magyarország, hogy állj ki a világ erdeiért? Bővebb információért kattints ide!

Nyitókép: Unsplash

About The Author