Karácsonykor környezetbarát díszek kerülnek Budapest utcáira

Az idei az első év, hogy környezetbarát módon dekorálják Budapest köztereit advent első vasárnapjától. Az újrahasznosított díszek mellet kiemelten fontos lesz, hogy a fényfüzérek fel- és letekerése ne okozzon sérüléseket az amúgy sem túl egészséges fákon – mindt ahogyan ez idáig évről-évre történt. Erre is találtak megoldást.

A fák megóvása mellett fontos szempont lesz az energiahatékonyság is  – közölte a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft..

Kiemelték, az idei díszítés látványa eltér a korábban megszokottól, mert a környezetvédelmi szempontokat helyezik előtérbe. A díszítés újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád felhasználásával készült, lebomló és újrahasznosítható anyagokból lesznek.

A vállalat kitért arra is, hogy a korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreket használtak a karácsonyi hangulat megteremtése, a fényfüzérek fel- és letekerése azonban sérüléseket okozott az amúgy sem túl egészséges fákon, ami rövidítette azok élettartamát.

Ezzel szemben idén az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán 26 fán 60 teljesen organikus anyagokat tartalmazó, kis súlyú dísz található majd, amelyek kímélik a fákat, emellett a Városháza parkban gömbdíszekkel, piros szívekkel és arany harangokkal díszítenek 20 fát.

A két helyszínen az összes dísz beépített teljesítménye 40 százalékkal lesz kevesebb a korábbi években felhasználtnál – közölték.

A társaság közleménye alapján az átalakított Vörösmarty téren karácsonyfát idéző díszeket helyeznek el, míg a tér oszlopain a korábbi szalagos gömbdíszek arányosított, kisebb változatát helyezik el – íra az MTI.

Nyitókép: Annie Spratt/ Unsplash.com

About The Author