Kiszűrhetőek a hamisított és egészségtelen paradicsomsűrítmények egy új magyar módszerrel

Élelmiszerhamisítással számos paradicsomos terméket állítanak elő világszerte. Az adott élelmiszerek színe, állaga, illata olyan, mintha paradicsom felhasználásával készült volna, noha gyakran csak a hozzáadott adalékoknak köszönhető a végeredmény. A Szent István Egyetem kutatóinak innovációjával gyorsan és hatékonyan detektálhatóak lesznek a hamisított paradicsomsűrítmények.

„Számos olyan esetről számolt már be a sajtó és a szakirodalom, amely szerint a boltokban kapható paradicsomos termékeket egyes előállítók élelmiszerhamisítás révén miként „varázsolták” a fogyasztók számára tetszetősebb színűvé, ízűvé, állagúvá, elsősorban gazdasági haszonszerzés céljából. A Szent István Egyetem kutatóinak hiánypótló vizsgálata révén azonban most közelebb kerültünk ahhoz a pillanathoz, amikor egy szigorú minőségellenőrzési rendszeren már nem felelne meg egy ilyen termék”jelzi a szie.hu.

Az évi, globálisan mintegy 160 millió tonna paradicsomból sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek. A sűrítményekbe konyhasó, citromsav, fűszerek és azok kivonatai keverhetőek, a mennyiségeket az előírások szerint pontosan fel kell tüntetni a címkéken.

Könnyen hamisítható a paradicsompüré úgy, hogy a receptúrákban rögzített összetevőkön túl további konyhasót, cukrot, állománymódosító anyagot (például kukoricakeményítőt) és egyéb feldolgozási melléktermékeket (például fűszerpaprikamag-őrleményt) is kevernek.

Ez gazdasági és egészségügyi szempontból egyaránt aggályos – jelzi a közlemény.

A SZIE Élelmiszertudományi Kar Méréstechnika és Automatizálási Tanszékének kutatócsoportja évek óta dolgozik olyan olyan innovatív módszereken, amelyek segítségével az ilyen élelmiszercsalásokra fény derülhet. Legutóbbi munkájuk során pedig épp a paradicsomsűrítmények hamisításának detektálási lehetőségeire koncentráltak.

Különböző anyagokkal 5 százalékban hamisított paradicsomsűrítmények képei – a különbség szabad szemmel szinte észrevehetetlen (Forrás: Vitális Flóra)

Mint arra Vitális Flóra, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskolájának PhD-hallgatója és a tanulmány első szerzője rámutatott, a napjainkban használt hagyományos módszerekkel még a nagyarányú (5-10 százalékos) hamisítást is csak részben tudták kimutatni, a fejlett analitikai módszerek révén azonban már 0,5 százalékos hamisításra is fény derült.

A közeli infravörös spektroszkópia és az elektronikus nyelv használatával hatékonyabban tudtunk különbséget tenni az egyes mintacsoportok és hamisítóanyag koncentrációs szintjei között. Kutatásunk révén tehát olyan módszerek megalapozása valósult meg, amelyek gyorsan és hatékonyan nyújthatnak majd objektív eredményt a hamisított paradicsomsűrítmények detektálásában” – mutatott rá a fiatal PhD-hallgató, akinek munkáját Dr. Kovács Zoltán nemzetközi dékánhelyettes, a Méréstechnika és Automatizálási Tanszék egyetemi docense segíti.

A tanulmány a Sensors szaklapban jelent meg.

Nyitókép: Markus Spiske / Unsplash

About The Author