Madártani Egyesület: Ne telepítsék be a vörös foglyot hazánkba!

Azonnal vonják vissza a vörös fogoly kibocsátására vonatkozó vadászati rendeletet – kéri a Madártani Egyesület az agrárminisztert. A fajt most telepítik be, miközben kiadják a vadászati engedélyt rá. Ennél még nagyobb gond, hogy veszélyes a hazai, őshonos madárállományra.

Hatalmas ökológiai kockázattal jár minden idegenhonos faj véletlen vagy direkt betelepítése, hiszen ezek a fajok (legyen szó akár ízeltlábúakról, rágcsálókról, madarakról) egyedszámukat tekintve gyakran agresszívan fejlődni kezdenek, az adott területen élő őshonos fajok rovására.

Ez történhet a vörös fogoly kapcsán is, melynek betelepítésére most adott engedélyt az agárminisztérium – jelezte a Magyar Madártani Egyesület.

A szervezet szerint komoly gondot jelenthet, hogy a vörös fogoly nagyobb szaporodási rátával rendelkezik és kevésbé érzékeny az egyre rosszabb természeti állapotú agrárkörnyezetre, így a fajok közötti versengésben dominánssá válhat a nálunk őshonos szürke fogollyal szemben.

A szürke fogoly Európa-szerte megritkult, így például Svájcból kipusztult, Németországban és Magyarországon pedig 90 százalékkal csökkent az állománya.

Ugyanakkor egy múlt héten megjelent, agrárminisztériumi rendelet alapján 2020. november 2-tól vált lehetővé a Magyarországon idegenhonos vörös fogoly behozatala és vadászata, amely az egyesület közleménye szerint további természetvédelmi és vadgazdálkodási aggályokat is felvet.

Nyílt levélben kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az agrárminisztert, hogy vonja vissza a vörös fogoly hazai vadászati célú kibocsátására vonatkozó rendeletet, mivel az idegenhonos faj jelenléte tovább veszélyeztetheti az országban őshonos és a kipusztulás szélére került szürke foglyot.

Az idegenhonos gerinces fajok betelepítése minden esetben komoly ökológiai kockázattal jár.

Az egyesület szerint az agrártárca irányítása alá tartozó három ágazatoknak (vadgazdálkodás, természetvédelem és mezőgazdaság) minden lehetséges eszközzel az őshonos fogolyfajok megőrzésén kellene közösen munkálkodnia,

ahelyett, hogy egy idegenhonos, a hazai fajokkal versengő fajt telepít be kizárólag a sportvadászat igényeinek kiszolgálása érdekében.

Álláspontjuk szerint a vörös fogoly tervezett betelepítése nem hoz enyhülést a hazai vadgazdálkodás ismert gazdasági problémáira, így a vélt előnyök is aránytalanok a potenciális környezeti kockázathoz mérten.

Az MME nehezményezi azt is, hogy a rendelet kidolgozása során nem történt semmilyen nyílt szakmai egyeztetés. Mindezek miatt az agrárminisztert arra kérik, hogy: azonnali hatállyal vonja vissza a rendelet vörös fogollyal kapcsolatos valamennyi pontját, valamint tegyen azonnali és hathatós intézkedéseket az őshonos szürke fogoly védelmével kapcsolatban.

Azt is kérik, hogy a tárcavezető bocsássa széleskörű szakmai vitára és vizsgálja felül az országban vadászati hasznosítás alatt álló vagy arra tervezett valamennyi idegenhonos faj kezelési szabályozását és gyakorlatát, különös tekintettel az őshonos életközösségekre gyakorolt esetleges negatív hatásokra.

Az elővigyázatosság elvére való különös tekintettel érvényesítsen előzetes környezeti hatásvizsgálati kötelezettséget az idegenhonos fajok betelepítését engedélyező jogszabályok megalkotása során, a feltáratlan környezeti kockázatok beazonosítására – írta az MME.

Okoroom