Mindent megtesznek a kétéltűekért a Mátrában

Ha a Mátrában kirándulunk ezekben a napokban, lekerített területekre bukkanhatunk. Nem építkezés zajlik, csak a békák és egyéb kétéltűek élőhelyeit hozzák rendbe. Közismert ugyanis, hogy a kétéltűek az egyik legérintettebb élőlénycsoport a klímaváltozás során.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi projektet indított a Mátrában és a Keleti-Cserhát területén a kétéltűek és egyéb, vízi gerinctelenek védelméért. Ennek érdekében visszaállítják a vízfolyások hosszirányú átjárhatóságát, stabilan „működő” kubikgödröket alakítanak ki, megóvják az erdei kisvízállásokat – jelzk közleményükben.

A klimatikus változások, jelentős szárazodások, hőhullámok, erdei kisvizes élőhelyek megszűnése, új betegségek megjelenése veszélyezteti az élőlényeket és az élőhelyeket, a természetvédelemnek ezt mérsékelnie kell – írják.

Az iszap kisebb részét helyben el lehetett helyezni, jelentős részét víztelenítés után szállítják el Forrás: bnpi.hu

A Pisztrángos-tó és környezete régóta az egyik legismertebb kétéltű szaporodó hely a Mátrában, és mint ilyen, az egyik legrégebben vizsgált helyszín is. Az ingadozó vízjárás és a feliszapolódás miatt már részlegesen kikotorták a tavat, az árnyékoló fákat pedig megnyestél, hogy kevesebb levél hulljon a vízbe. A tónál és az alatta levő égeresnél modern műtárgyakat építettek be (zsilip és árapasztó műtárgy – túlfolyó), illetve építenek jelenleg is.

Sárgahasú unka

Ha valaki erre jár, akkor láthatja, hogy az építési területet körbeszalagozták, ez azt jelenti, hogy még most is zajlik az élőhelyek rendbehozatala. A kirándulóktól türelmet és megértést kérnek.

Fotók: bnpi.hu

Nyitókép: unsplash (illusztráció)

About The Author