Napszemüveg szemétből: Boyan Slat bemutatta az első, tengeri hulladékból készült termékét

Boyan Slat és cége, a The Ocean Cleanup bemutatta az első olyan műanyag termékét, mely alapanyagát a nagy csendes-óceáni szemétszigeten gyűjtötték össze. Mint mondják, a napszemüvegekből származó bevétel 100% -át takarításra költik, vagyis folytatják az óceánok és folyók megtisztítását. A szemüveg ára nem csekély, de Boyan szerint 1 darabból 24 focipályányi területet műanyagmentesítenek.

Boyan Slat környezetvédelmi aktivista és feltaláló nyáron jelentette be, hogy szabványt készíttet a nagy csendes-óceáni szigetről kihalászott szemétre – ugyanis hamisítani kezdték – majd belefog az újrahasznosított tárgyak gyártásába. Első körben idén ősszel egy napszemüveget dobott piacra.

A termék előnyeiről ezt mondta:


 1. „A DNV GL szabványának segítségével igazolni tudtuk, hogy a szemüveghez alkalmazott műanyag az óceánból, a szemétszigetről származik. Az is bizonyossá vált, hogy ez a plasztik tökéletesen alkalmas az újrahasznosításra. Korábban azt feltételezték, hogy az óceáni műanyagszemét alacsony minőségű. Mi ezt a kutatások és gyártás során megcáfoltuk.

2. „A projekttel képesek leszünk maximalizálni az óceánok tisztítására fordított erőinket. Mivel nonprofit szervezet vagyunk, minden bevételt a misszióba kell fektetünk.  De van még valami, amit elérhetünk ezzel a modellel: megmutatjuk, hogy a műanyag hogyan használható felelősen. Ez az első próbálkozásunk egy termék előállítására, és azt tervezzük, hogy folyamatosan felülmúljuk önmagunkat. A napszemüvegekkel egy mércét adunk a felelős és fenntartható gyártáshoz – fejtette ki Boyan a vállalat közleményében.

3. A szemüvegekhez hasznát műanyagot 2019-ben gyűjtötték össze a csendes-óceáni szemétszigeten. „A műanyagban lévő polimerek legalább 95 százaléka korábban az óceán közepén lebegő szemét volt. A fennmaradó tartalom minimális mennyiségű adalékanyagokból áll, amelyek biztosítják a szemüveg állandó színét és szilárdságát.”

4. A napszemüvegeket  rozsdamentes acél zsanérokkal és az The Ocean Cleanup logókkal látták el, ezek újrahasznosított fémből vannak.

5. A napszemüveg puhább tokja poliészter, ugyancsak újrahasznosított PET palackból.

6. A cső alakú recycled kemény tok az első óceántisztító rendszer formáját utánozza.

7. A doboz, amelyben a terméket szállítják, újrahasznosított karton.

Mind a keret, mind a kemény tok HDPE-ből készül, a tasak pedig PET-ből: ez a két leggyakrabban újrahasznosított műanyag

Még a szállítócédulák ökolábnyoma is alacsony

A műanyag azért kerül a környezetünkbe, mert vagy elvesztette értékét a felhasználó számára, vagy eleve soha nem volt értéke. Egy csomagolás eleve nem képvisel értéket, csak addig, amíg a feladatát ellátja – fejti ki Boyan a közleményben. Ezzel a ténnyel számoltak. Ezért a szemüvegek csomagolása teljesen műanyagmentes. Még a vámon használt formanyomtatványok is fenntarthatóak (ezeket általában átlátszó műanyag borítékba teszik, vagy műanyag szalag segítségével ragasztják a csomagoláshoz). Itt az újrahasznosított papír dokumentációt a dobozra ragasztják.

Az ár kapcsán a feltaláló elismeri, hogy a termék drága, de éppen az értéke miatt feltételezhető, hogy a tulajdonosok vigyázni fognak rá – mondja.

Ugyanakkor az óceán kékjére utaló színes napszemüvegek tartósak, ráadásul időtálló dizájnt választottak a kerethez, amit egyébként Yves Behar tervezett. Arra is gondoltak, mi történik, ha valaki elhagyja vagy ottfelejti valahol a napszemüvegét: beépítettek egy chippet a keretbe, a tulajdonos pedig egy QR-kód segítségével megtalálhatja a holmit.

200 dollár, 24 focipályányi szemét

A szemüveg ára 200 dollár, vagyis 63 ezer forint. A tervező garantálja, hogy ebből 24 focipályányi területet tisztítanak meg az óceánban. A terméket (valamint a csomagolásokat) az életciklus végének szem előtt tartásával tervezték. Ez nemcsak azt jelenti, hogy minden eleme újrahasznosítható, hanem azt is, hogy az újrahasznosítás könnyű és gazdaságos.

A keretek belsejében található QR-kód összeköti a napszemüveget a felhasználóval

Ezért például úgy alakították ki a napszemüveg zsanérjait, hogy egy kis csavarhúzóval könnyen szétszerelhetőek legyenek, ehhez egyébként egy útmutatót is kiadtak.

Boyan Slat vállalata tavaly októberben kezdte meg a hulladék begyűjtését a System 101 nevű berendezéssel a Csendes-óceánon. A The Ocean Cleanup alapítvány felderítő repülőgépe még 2016-ban fedezte fel, a hatalmas mennyiségű, összetorlódott szemétfőleg műanyag van a Hawaii és Kalifornia között elterülő nagy csendes-óceáni szemétsziget északi csücskében. Boyan Slat kamaszkorában találta ki a passzív szemétgyűjtő ötletét, amit aztán 2016-ban kezdtek el tesztelni az Északi-tengeren. A 20 millió dolláros projektet cégek, egyetemek és a holland kormány is támogatja.

Fotók: The Ocean Cleanup

About The Author