Patyolattisztára pucolják a Tisza-tavat


Együtt takarítja a Tisza-tavat és környékét a vízügy, a Tiszai PET Kupa és a Tisza-tavi sporthorgász Kft.. A hulladékot folyamatosan szállítják a kijelölt helyekre. Nézd meg képes összeállításunkat arról, hogyan zajlik a tó körüli nagytakarítás.


Köztudott, hogy a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtőterületéről az árhullámmal rendszerint uszadék és kommunális hulladék is érkezik a folyón.

Hulladékfogás a Tisza-tavon

Tavaly júliusan például néhány hétnyi áradás több tonnányi hulladékot terített szét a folyó hullámterében. Akkor a PET-kupások által összegyűjtött hulladék nagyjából nyolcvan százaléka műanyag palack volt, amelynek java részét a határon túlról hozta a folyó.

Az egyéb hulladékok között hűtőt, TV-készülékeket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot, például festéket, rovarirtót, olajos flakonokat is találtak a résztvevők.

“A Tisza-tavi öblítőcsatornák zsilipeinek zárt állapota miatt a hulladék nem jut be a tó medencéibe, de a folyón végigvonul és a partszegélyben, a növényzetben fennakad” – mondta el Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnökség vezetője tegnap, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: évek, évtizedek alatt jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel, amelynek egy részét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az országos közfoglalkoztatási programon belül a téli időszakban összegyűjtött és a hulladéklerakó-helyre elszállította.

A nagytakarítás a Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajlik. Az aktuális hulladékhelyzetet a tisztatiszaterkep.hu online térképen bárki nyomon követheti.