Megváltozott a darvak viselkedése a Hortobágyon

A darucsapatok nagysága idén is elérte a 4000-5000 példányt az Észak-Hortobágyon. A viselkedésük azonban jelentősen megváltozott.

Egész Európában meleg és száraz volt a szeptember első fele, ezért a darvak őszi vonulási mozgalma nagyon lassankezdődött – jelzi a hnp.hu.

Aztán a hónap közepén a hidegfront hatására a madarak ugrásszerűen megindultak az északi tájakról. Robbanásszerűen megemelkedett a számuk a Hortobágyi Nemzeti Park területén is.

„Ekkortájt folyamatosan lehetett hallani, ahogy esti-éjszakai időszakban özönlenek a csapatok a Hortobágyra.  A madarak összlétszáma pár nap leforgása alatt meghaladta a 90 ezret” – jelzi a területen dolgozó szakértő. 
 

A madarak azonban az elmúlt hetekben eltérően viselkedtek, mint az elmúlt évtizedekben. Ezt a sokéves megfigyelések tisztán alátámasztották.

A szakértő szerint mindennek hátterében az időjárási viszonyok jelentős megváltozása állhat: az enyhébb telek, a hektikus csapadékeloszlás legalább két vonatkozásban van hatással a korábbi években megszokott viselkedési mintázatra a hortobágyi darvaknál.


A darucsapatok tüzetesebb átnézésekor feltűnt, hogy a fiatal madarak részaránya csekélyebb, mint normál években. Megnéztek más daru költőterületeket is, és kiderült, hogy például Lengyelország nagy részén, ahol hasonló tavaszi szárazság sújtotta, mint hazánkat sok vizes élőhelyen lett sikertelen a költés. Emiatt kevesebb daru fióka érte meg a felnőttkort.
 

A képhez tartozó alt jellemző üres; Honlapra_darucsapat-recekkel_SON05597_kis_SzA-21.jpg a fájlnév
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Az elmúlt hetek túlzottan jelentős csapadéka miatt a darvak több területen szóródtak el (10 fölötti a fix éjszakázó helyek száma).

„Másik jelentős eltérés a korábbi évekhez képest, hogy a rendkívüli esők miatt a térségben ilyenkor már java részben betakarított kukorica jelentős része még lábon áll. A betakarítás elhúzódásának következtében hiányzik az átvonuló darvak számára könnyen elérhető, nagy tömegben rendelkezésre álló, jelentős energia bevitelt lehetővé tevő táplálék (ui. az elhullatott szemeket a tarlókon csipegetik fel, s ez teszi ki táplálékuk jelentős részét a Hortobágyon”  – mutat rá a szakértő.

Bár a madarak a gyepről is be tudják szerezni a szükséges táplálékot, de azt gyanítják, hogy ez számukra sokkal időigényesebb, fáradságosabb, mint a kukoricatarlón böngészés.

Megfigyelték azt is, hogy a madarak az egyre koraiabbá váló naplementék ellenére is igen későn foglalják el éjszakázóhelyeiket, így a filmekből is ismert látványos behúzás élménye alulmarad a vártnál, vagy ritkán el is marad, majd csak valamikor későn este történik meg, amikor – ellentétben az emberrel – ők még jól látnak.

A madarak ugyanakkor még mindig jelentős számban tartózkodnak a térségben, múlt héten közel 70 ezer, ezen a héten számuk több, mint 50 ezer példány.


Mindezek mellett kifejezetten szerencse, hogy mivel nem volt jelentős köd, a madarak nem ütköztek magasfeszültségű légvezetéknek. Ugyanígy a csávázott vetőmagok és egyéb kemikáliák hanyag felhasználása által a korábbi években történt darupusztulások is elmaradtak.

Nyitókép: Hortobágyi Nemzeti Park

A képhez tartozó alt jellemző üres; PremiumWhite.jpg a fájlnév

About The Author