Szabadon élhetnek a tehenek Kaposváron, még a fejés idejéről is ők döntenek

A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd a Szent István Egyetemhez tartozó kaposvári tangazdaságában. A tehenek a saját bioritmusuk szerint élhetnek, ők döntenek a fejés idejéről is. A cél a mai gyakorlatoknál etikusabb állattartás kialakítása, egészségesebb élelmiszerek előállítása.

Egy új, automatizált istálló épül a Kaposvári Campuson, ahol a tejelő teheneknek olyan kényelmes környezetet próbálnak teremteni, hogy genetikai képességeik maximálisan érvényesülhessenek.

Egyértelmű, hogy ezeknek az állatoknak már teljesen más a bioritmusuk, mint a harminc-negyven évvel ezelőtt élt teheneknek. Ezzel pedig az alkalmazott technológiának is lépést kell tartania – tájékoztat a fejlesztésről dr. Húth Balázs, az Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője.

Az állatok stresszmentesen, kötött munkarend nélkül, saját bioritmusuknak megfelelően élhetnek (a hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben) a precíziós tejtermelő laboratóriumban – minimalizált humán befolyás mellett.

„Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá.”

A fejőrobot a munka minden fázisát elvégzi, a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – emberi beavatkozás nélkül. Egy robot 60-80 tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban – számol be az innovációról a SZIE munkatársa.

Bármilyen meglepő, de az automatizált istállóban a tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. “Az állatok akkor termelnek több tejet, ha pihennek, így az állattartónak is az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen – meséli a szakember a szie.hu oldalán.

 Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiség 64 férőhellyel rendelkezik majd, ahol a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják a tehenek kényelmét. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi takarmányfogyasztást, takarmányhasznosítást, valamint teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak végezni a szakemberek.

A projekt megvalósításának élelmiszerbiztonsági szempontból is kulcsszerepe van. “Célunk, hogy a lakosságot, illetve az emberiséget minél jobb minőségű élelmiszerrel lássuk el. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentjük, és az egyes munkafolyamatokat automatizáljuk.

Ezáltal precíziós jelleggel be tudunk avatkozni egy-egy termelési folyamatba, melynek segítségével elkerülhető a gyógyszeres kezelés vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Ha kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmazunk a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak, így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak” – tájékoztat a Kaposvári Campus tanszékvezetője.

A fejlesztés a „Robottechnikára alapozott, precíziós elven vezérelt élelmiszer alapanyag előállításra épülő, igazoltan egészségvédő hatású tejtermék variánsok kifejlesztése egyedi hatóanyag kombinációk és innovatív technológiák alkalmazásával” című projekt keretein belül valósul meg.