Tisztítsuk meg az országot!

Megkezdődött a Tisztítsuk meg az országot! program a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága területén is. Csak ma több tízköbméternyi illegálisan lerakott szemetet szedtek fel és szállítottak el a dél-borsodi Mezőcsát határában.  

Az illegálisan lerakott hulladékok felszámolása és az újratermelődés megakadályozása kétségtelenül egy állandóan aktuális probléma Magyarországon.

A tapasztalatok szerint ugyanis ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott az újból megjelenik, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal.  

A Tisztítsuk meg az országot programmal az illegális lerakókat számolják fel 2020 és 2022 között. A cél az, hogy az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületeken fellelhető, illegálisan lerakott hulladékokat elszállítsák, tisztuljon a környezet, és meg kell előzni azt, hogy a továbbiakban ilyenek előforduljanak. A program kormány által februárban elfogadott Klíma- és természetvédelmi akcióterv része – hangzott el az esemény mai sajtótájékoztatóján Mezőcsáton.
    

Mezőcsát, 2020. november 6. Az illegálisan lerakott hulladékot szedik össze és szállítják el Mezőcsát határában 2020. november 6-án. A Tisztítsuk meg az országot! programban a védett természeti területeken is felszámolják az illegális hulladékot. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága területén a dél-borsodi Mezőcsát határában több tízköbméternyi illegálisan lerakott szemetet szedtek fel és szállítottak el. MTI/Vajda János

Az országos programban a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek – közölte az MTI.

Nyitókép: flickr.com