Az olajszennyezés első hivatalos túlélője ez a kis mocsári teknős

Megtisztogatva, teljes olajtalanításra és rehabilitációra került a Fővárosi Állatkertbe egy kis mocsári teknős, aki az olajszennyezett Duna-ág egyik túlélője.

Egy kisebb méretű mocsári teknős került elő az olajszennyezett szigetszentmiklósi Duna-ág területéről. A fotókat Pfeifer Rikárd természetőr osztotta meg facebook oldalán. Az állatot kimenetették, megtisztogatták, jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykertben gyógyul.

Mint ismert, a hét elején érkezett telefonos lakossági bejelentés a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG), miszerint Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak.

A bejelentést követően a KDVVIZIG munkatársa a helyszíni szemlén megállapította, hogy a torkolatnál nagy mennyiségű, sötét színű, sűrű szénhidrogén-származék gyűlt össze, amely a csatorna teljes hosszában, továbbá az RSD parti sávjának növényzetén is jelen van, körülbelül 2000 négyzetméteres kiterjedésben, változó, 2-5 cm vastagságban.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által 2020. december 12-én elrendelt III. fokú vízminőség-védelmi készültség keretében a vízügyes szakemberek megkezdték a szükséges beavatkozásokat: lokalizálták a motorolaj és gázolaj közötti sűrűségű szénhidrogén-származékot, az olaj felitatásra speciális anyagot helyeztek ki, és vákuumszivattyús eszközök segítségével elkezdték az olaj leszívását a vízfelszínről.

A kártalanítás, a természet rehabilitása a területen évekig eltarthat. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a feljelentést megtette, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Fotók forrása: Rikárd Pfeifer / Duna-Ipoly Nemzet Park