Olajszennyezés: már több mint 400 ezer kiló olajtól szabadították meg Ráckevénél a Dunát

Már hét munkagéppel dolgozik a kárelhárításon a vízügy a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén. Ez idáig összesen 418.440 kg veszélyes hulladéktól tisztították meg az érintett területet, 14.000 liter olajos vizet tartályokban szállítanak el. Tegnap helyszíni szemlét tartottak az illetékes vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, szakvéleményük nagyban befolyásolja az elsődleges kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontját.

Megállás nélkül folytatódnak a védekezési munkák Szigetszentmiklóson, az olajszennyezés helyszínén – írja a vízügy friss közleményében. A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a hétvégén is 24 órában dolgoztak a területen. Munkatársaik folyamatosan ellenőrzik a vizet: mint kijelentették, az olajszármazék a szennyezéssel érintett területről továbbra sem jutott ki.

2020. december 20-án, vasárnap 161.220 kg szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már összesen 418.440 kg veszélyes hulladéktól szabadították meg a Ráckevei (Soroksári)-Dunát.

Munkába állt egy újabb vákuumszivattyús olajleszedő eszköz is, így tegnap mintegy 6000 liter olajat és olajos vizet sikerült eltávolítani. A területen jelenleg 14.000 liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban a vízügy munkatársai, melyet ma egy szakcég elszállít.

Mint arról már beszámoltunk, közel 2000 négyeztméternyi területet borított be az a hatalmas mennyiségű fáradtolaj, amit múlt hét elején öntöttek ismeretlenek a területre. A szennyezés a teljes élővilágot érinti. Az a mocsári teknős, amelyiket napokkal ezelőtt kimentettek (itt) és a Fővárosi Állatkertbe szállítottak, a szerencsésebb élőlények közé tartozott. A terület rehabilitációja sok évig eltart majd.

Az elkövetők felderítését több civil is anyagi felajánlással segíti.

Jelenleg hét munkagép dolgozik a kárelhárításon: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű eszköz, két gumihevederes kiskotró, valamint egy széles lánctalpú kisebb és egy nagy kotró.

Az illetékes I. fokú vízügyi hatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai ma helyszíni szemlét tartanak a szennyezéssel érintett területen. Az elsődleges kárelhárítási munkák várható befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől.

Továbbra is szakmai segítséget nyújtanak munkánkhoz a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakemberei. A terület lezárását, valamint a gépjárműforgalom irányítását a rendőrség, valamint a Szigetszentmiklósi Polgárőrség biztosítja.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az elsődleges kárelhárítási munkák befejezésével a terület még csak a kármentesítés megkezdésére alkalmas állapotba kerül. A szennyezés előtti állapot elérése még évekig eltart. Kérjük mindenki megértését és türelmét” – közölte a szervezet.

Nyitókép: Unsplash (illusztráció)

About The Author