Az ökológiai területek növekedését és a biotermékek piacának szélesedését várja idén az ÖMKi

Kutatási és szaktanácsadói szerepvállalását folytatva, 2021-ben is a legjobb hazai agroökológiai gyakorlatok terjesztésén dolgozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). A terveknek komoly lendületet ad, hogy az elmúlt évben a szervezet tagságot nyert az Európai Élő Laboratóriumok Hálózatában (ENoLL). A jelenleg tizenkét kutatási területen, több mint száz termelői partnerrel együttműködő hálózat olyan témákat ölel fel, ahol a fenntarthatóság és a versenyképesség egymás mellett kap helyet, így alkotva jövőálló termelési rendszereket.  

A kutatóintézet az agroökológiai módszereket alkalmazó, minősített ökológiai területek növekedése mellett, a hazai bio élelmiszer feldolgozás bővülését és a biotermékek piacának szélesedését is várja 2021-ben – írják közleményükben.

Az ÖMKi folyamatosan fejlődő, úgynevezett on-farm kutatási hálózatában, több mint száz termelői partner bevonásával, összesen tizenkét mezőgazdasági és állattenyésztési területen folynak kísérletek a biogazdálkodás fejlesztésére, valamint a fenntartható mezőgazdaság legjobb gyakorlatainak terjesztésére.

Az Európai Élő Laboratóriumok Hálózatának (ENoLL) tagjaként a szervezet tavaly hivatalosan is megkapta az élő laboratórium (Living Lab) elismerést. 2021-ben a programban a már bevált gyakorlati szemlélettel, országos hálózattal, a gazdálkodók céljaihoz illeszkedve fejlesztik tovább a kutatásokat, például olyan területeken, mint a talajkímélő, humuszmegőrző művelési rendszerek megvalósítása, a digitális szenzorokat alkalmazó, okosabb állattenyésztési módszerek kidolgozása, vagy éppen a fenntartható, hazai alapanyagokból előállított, ökológiai palántaföldek fejlesztése.

Az On-farm hálózat Fotó: ÖMKi

Az elkövetkező évek Európai Uniós kutatás-fejlesztési keretprogramjában, a Horizon Europe programban a részvételi kutatás és innováció jelentősége növekedni fog, amelynek nemcsak a termelők és a kutatók, de a mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok is nélkülözhetetlen szereplői, hiszen kulcsszerepet játszanak a kutatási tapasztalatok megosztásában, ezáltal pedig a hazai mezőgazdasági gyakorlatok fenntarthatóbbá tételében.

A kutatóintézet tavaly nyolc főre bővítette aktív tanácsadói létszámát, valamint – a Vidékfejlesztési Program támogatott szaktanácsadási pályázatának köszönhetően – kiterjesztette szaktanácsadói tevékenységét.  2021-ben az ország legtöbb régiójában van már olyan szakember, aki az ökológiai gazdálkodásban tevékenykedő, vagy arra áttérő gazdáknak szakmai segítséget tud nyújtani.

Nemzetközi szerepvállalás, magyar érdekérvényesítés

2020-ban az ÖMKi nemzetközi befolyása és szerepvállalása jelentősen erősödött, amikor a szervezet ügyvezetőjét, Dr. Drexler Dórát alelnökének választotta az ökológiai gazdálkodási mozgalmak európai ernyőszervezete, a több mint kétszáz tagszervezettel rendelkező IFOAM Organics Europe.

A pozícióval lehetővé vált, hogy a jövőben a szervezet kiemelt figyelmet fordítson hazánk és a kelet-közép európai régió fenntartható gazdálkodást érintő érdekeinek érvényesítésére. Az alelnöki tisztség 2021-ben hidat képezhet a zöldítés útján eltérő alaphelyzetből induló kelet-közép európai országok és a nyugati tagállamok hagyományosan erős, zöld érdekképviselete között, erősítve hazánk fenntarthatósági és versenyképességi szempontjait.


Az új uniós Közös Agrárpolitikában egyre inkább előtérbe kerülő agroökológiai módszerek fejlesztésére és gyakorlatba való bevezetésére már a kelet-közép európai országok is elkezdték a felkészülést. A tizenegy térségi országot egyesítő BIOEAST kezdeményezésben az agroökológiai stratégia kialakításában és megvalósításában az ÖMKi kiemelt koordinációs feladatokat lát el 2021-ben is, együttműködésben az Agrárminisztériummal.

„A nemzetközi trendeket látva és a hazai jó gyakorlatok mentén haladva a jövőálló mezőgazdaság megteremtéséért dolgozunk, amelyben egymás mellett kap helyet a fenntarthatóság és a versenyképesség.” – nyilatkoztaDr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

A magyarországi bioterületek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott, de talán még beszédesebb, hogy az előállított öko élelmiszerek piaca ugyanezen idő alatt 30%-kal bővült Európában. Mindez megmutatja az ágazat egyre növekvő gazdasági jelentőségét, az ismert környezet-egészségügyi előnyök mellett. A cél éppen ezért itthon is az, hogy ne csak a minősített terület, de az ökológiai élelmiszer előállítás is dinamikusan növekedjen és szélesedjen a hazai ökotermékek kereskedelmi jelenléte.” – tette hozzá a szakember.

Tájfajta paradicsom palánták a Highlights of Hungary kiválóságai között

A bio termelés egyre több kiváló magyar alapanyaghoz juttatja a hazai gasztronómiát, csakúgy, mint a fogyasztókat, háziasszonyokat. Az idők során már bizonyított és egészséges, ízletes termények közé tartoznak azok a paradicsom tájfajták, amelyekből a kutatóintézet az elmúlt két évben palántákat kínál a nagyközönségnek.

A máriapócsi koktél paradicsom mellé 2020-ban bekerült a ceglédi sárga és a tolnai rongyos tájfajta, idén tavasszal pedig a faddi, enyhén lilás, különleges ízvilágú, tojásdad paradicsomot ismerhetik meg újdonságként a vásárlók. Az öko palánták népszerűségét és elismertségét dicséri, hogy a napokban publikált Highlights of Hungary jelöltjei, – azaz Magyarország kiválóságai között -, megtalálhatóak a tájfajták, Farkas Richárd séf ajánlásával. 

A palánták tavaly tavasszal az áruházak polcaira kerülve szinte azonnal elfogytak, amiből világossá vált a nagyközönség kiemelt érdeklődése, ezért idén a korábbihoz képest dupla mennyiséget kínálnak majd a vásárlóknak.

Kenyérgabonák reneszánsza, szintet lép az ökológiai gabonakutatás

Az országos kisparcellás ökobúza-fajtateszt hálózat elindításával szintén nagy lépést tett tavaly az ÖMKi a fenntartható mezőgazdaság előmozdításáért, hiszen az ország hét térségében tudnak majd eredményeket bemutatni a biogazdálkodás iránt elkötelezett termelőknek a sikeres fajtaválasztáshoz.

A kisparcellás ökológiai fajtakísérleti helyszínek kiválóan kiegészítik a gazdálkodó partnerekkel együttműködésben, 2012 óta megvalósított on-farm búza fajtateszteket, ahol az ’élő laboratórium’ módszertan szerint, üzemi parcellákon vizsgálják a búzafajták teljesítményét a biogazdálkodásban. A szakemberek ezen a területen is azt remélik, hogy lesznek olyan gazdaságok, akik a kutatások eredményeire alapozva térnek át a biogabona termesztésére.

A kenyérbúza vizsgálatok mellett idén folytatódik az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztése a gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával, alakor és tönke tájfajtákkal, új ősgabona lisztek tesztelésével és forgalomba hozatalával, valamint az ÖMKi  gazda-molnár-pék adatbázistának továbbfejlesztésével. 

Utóbbiban a termelők és a termékpálya további szereplői találhatnak egymásra, hogy minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson azegészséges, szermaradványoktól mentes bio búzaliszt.

Nyitókép: Markus Spiske / Unsplash

About The Author