Az Őrségben is rengetegen viszik ki a szemetüket a természetbe

Hogy kerül a temetői koszorú az erdőbe? És a disznóvágásból megmaradt felesleg? Összesen 230 köbméter vegyes hulladékot, a fentiek mellett 3 konténernyi azbesztes palát és 3 konténernyi kidobott gumiabroncsot gyűjtöttek össze és szállíttattak el az Őrségi Nemzeti Park területéről az elmúlt napokban.


Ha sétálsz az Őrségi Nemzeti Parkban, elég valószínű, hogy mind a turistautak mellett, mind azoktól távolabb kisebb-nagyobb szeméthalmokba botlasz.

Annyi a szemét (és mindig újratermelődik), hogy a park Őrszolgálatának Nagyrákoson az évtizedekkel ezelőtt oda deponált hulladékot most sikerült felszámolnia. Itt a felszíni hulladékot előbb kézzel, majd géppel, és ismét kézzel tisztították ki. De takarítottak Szentgotthárd, Csörötnek, Szakonyfalu, Rábagyarmat, Őriszentpéter, Szalafő, Kondorfa, Csákánydoroszló, Felsőjánosfa, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Körmend, Szatta, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Szőce, Vasvár határában is.

Őrségi Nemzeti Park / facebook


„A gyűjtögetés során sok érdekességgel találkoztunk és itt most elsősorban nem az emberek által otthagyott dolgokra gondolunk, sokkal inkább az ottani élővilág tagjaira. Találtunk ruhakupac alá bevackolt lábatlan gyíkot, barna varangyot, PET palackok közt hibernálódott pettyes gőtét, de régi borospalackban kihajtott páfrányt is. A gyűjtőkonténerek mellett pedig kb. 300 tőből álló kereklevelű körtike állományra bukkantunk. A területet most a megtisztítás és tereprendezés után újra birtokba veheti a természet
” – írják. A takarítás a Tisztítsuk meg az országot! program keretében zajlik.

Van itt minden, például csontok, koponyák


Szatta községben a korábban rehabilitált szeméttelepet kellett újra megtisztítani. Sajnos a háziállat vágások maradványai (csontok, koponyák), házfelújításból kikerült ajtók, ablakok (üveggel), használaton kívül került nyúlketrecek, művirággal „ékesített” temetői koszorú maradványok még mindig gyakorta landolnak itt. Ezekből két darab 7 m³-es konténert töltöttek meg.

Egy Őrimagyarósd község határában található erdei vízmosásból egy egész háztetőnyi, veszélyes hulladéknak minősülő tetőfedő palát gyűjtöttek össze. Az erdő mélyén, a műúttól 150 m távolságra található helyszín csak terepjáróval volt megközelíthető, így kézi munkával kellett a gyűjtést elvégezni.

Nagyrákoson a gépi gyűjtéssel 49 m³, kézi szedéssel és zsákolással pedig további 26 m³ hulladék került felszedésre. Az összesen 75 m³-nyi szemét 9 konténert töltött meg.

A zalalövői Pacsa-hegyre felvezető út melletti védett erdőt egy platónyi hulladéktól tisztították meg. A nagy területen szétszórt bontott autóalkatrészeket, fóliákat, üveghulladékot, vegyszeres flakonokat, italos dobozokat kézzel szedték össze sok-sok munkanap alatt.

Beidegződés a szemetelés?

Úgy tűnik, igen. Mint az Igazgatóság munkatársai is írják, a régi szokások nehezen (sokszor generációkon át) nem kopnak ki, hiába van ma már heti hulladékgyűjtés, szelektív gyűjtőpont, lomtalanítás. A séta közben simán eldobjuk az italospalackot, vagy kivisszük a hétvégi házból az erdőbe a felgyülemlett szemetet.

Nyitókép forrása: orseg.info (itt)

About The Author