Egy új app segítségével kiválogathatod a környezetbarát tisztítószereket

Már letölthető Magyarország első háztartási vegyszer applikációja, a Tudatos Vásárló mobil app. Az alkalmazásban 3 színű pontrendszer, termékinformációk, tippek és kihívások segítenek abban, hogy az egészségileg és környezetileg legbiztonságosabb háztartási vegyszereket használjuk.

Ma már tudjuk, milyen komoly veszélyei vannak a túlzott háztartási vegyszerhasználatnak. Tudományos kutatások sora bizonyította, hogy veszélyes lehet a hormonháztartásranövelheti az asztma kockázatát, összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, a rákos megbetegedésekkel. A takarító és tisztítószereink nem csak otthon szennyeznek, de hozzájárulnak a szabadtéri légszennyezéshez, a talajvízbe vagy természetes vizeinkbe jutva pusztítják az élővilágot – írja az egyesület.

Csak néhány adat:

  • Az Eurobarometer legutolsó adatai szerint a magyarok 69-88%-a tart a hétköznapi vegyszerek hatásaitól, 31% kifejezetten nem gondolja, hogy ezek biztonságosak lennének az egészségre és a környezetre.
  • A Nielsen és a TVE 2018-as felmérése szerint az ember háromnegyedének fontos, hogy a tisztítószerek ne legyenek károsak az egészségre,
  • 63% a környezetbarát tulajdonságokat is fontosnak tartja.
  • Ugyanakkor 87%-uk nem tudta felidézni, hogy találkozott-e minősített környezetbarát termékkel.
  • A márkahűség mellett a termékek nehéz elérhetősége vagy észrevehetősége a fő oka annak, hogy nem is vásárolnak ilyeneket – ezt mintegy 30% állította.

Még mindig nagyon sok olyan termék van a piacon, amelyek összetevői allergizáló hatásúak, károsítják a hormonrendszert vagy akár a termékenységet.

Ezeknek az összetevőknek a hatása lehet minimális egy-egy termékben, de senki nem tudja megbecsülni, hogy az akár egész életen át mindennap használt vegyszerek összeségéből ezek a hatások hogyan adódnak össze és hogyan fokozódnak. Ezért szükséges a fokozott elővigyázatosság.

Innen töltheted le az alkalmazást:

A háztartási vegyszerek csomagolását beborítják a különféle logók, címkék, minősítések. Zöld, öko, környezetbarát, vegán – állítják termékeikről leggyakrabban maguk a gyártók. Ebben az információ-zajban nem elvárható a vásárlótól, hogy minden egyes ilyen minősítésnek utánanézzen. Hogy egyesével kiderítse, melyik védjegy mennyire hiteles, milyen veszélyre figyelmeztet. Olyan eszközt akartunk a vásárlók kezébe adni, amivel a lehető leggyorsabban hiteles forrásból megtudhatják, melyik termék mennyire biztonságos.

Mire jó?

Tudatos Vásárló applikáció és a hozzá kapcsolódó adatbázis segít a környezetre és az egészségre kevésbé káros háztartási tisztítószerek kiválasztásában. Használatával csökkenthetjük a háztartási munkák káros egészségi és környezeti hatásait.

Az appal egy olyan eszközt hoztunk létre, amivel bárki már ott, a boltban, vagy otthon a flakonnal a kezében egyszerűen el tudja dönteni egy adott tisztítószerről, hogy használatával mennyit árt(hat) magának, családjának és a Földnek.

Kihívások

A tisztítószerek zöldítése belépő szint a fenntartható otthon felé: vannak egészségre kevésbé káros, környezetbarát alternatívák, az app-pal könnyebb lesz megtalálnod őket. Ha valaki már váltott hiteles környezetbarát szerekre, további lépéseket is tehet, például csökkentheti az általános vegyszerhasználatot vagy szép lassan átállhat arra, hogy 2-3 minimális hatású szerrel tartsa tisztán az otthonát  – ebben a változási folyamatban segít a Tudatos Vásárló applikáció kihívások funkciója.

Milyen termékek szerepelnek az applikációban?

A termékek a leggyakrabban használt szereket fedik le hat termékkörben: mosószerek, gépi és kézi mosogatószerek, általános tisztítószerek, vécétisztítók és fürdőszobai tisztítók, 2021-ben további termékkörökkel bővül majd az adatbázis. A termékek között megtalálhatók a piacvezető „kommersz”, és hivatalos ökocímkés termékek is.

Hogyan segít abban, hogy egyszerűbb legyen környezetbarát háztartási tisztítószereket választanunk?

Hogyan működik? A legegyszerűbb, ha a boltban a telefonunkkal leolvassuk a háztartási tisztítószer vonalkódját, de az appban a termékek között böngészve is rákereshetünk az adott tisztítószer adatlapjára, és az applikáció megmondja a háztartási tisztítószerről:

  • az összetevőit a termék biztonsági adatlapja alapján – ez részletesebb, mint a terméken feltüntetett összetevő-lista,
  • hogy kockázatos-e az egészségre,
  • hogy kockázatos-e a környezetre,
  • hogy van-e hiteles környezetbarát minősítése,
  • ha a terméket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte, a teszt részletes eredményeihez egy kattintással hozzá is férhetünk
  • a termék végső értékelését – az összetevők egészségi- és környezeti hatása alapján a Tudatos Vásárlók Egyesülete három ajánlási kategóriába sorolja a termékeket (lásd később).

A Tudatos Vásárló applikációval jobban megismerhetik a termékeket a felhasználók, mintha csak elolvasnák a címkét. A termékekről szerepelnek olyan információk is, amelyek a címkén nem, hanem csak a külön és sokszor hosszadalmas úton elérhető termékbiztonsági adatlapon érhetőek el egyébként. Emellett az applikáció kiemeli, rendszerezi és értékeli a legfontosabb egészségi és környezeti információkat – időt és utánajárást spórolva meg a felhasználóknak.

Az app-pal tájékozódhatunk vásárlás előtt vagy közben, a terméktalálatokat szűrhetjük egészségi vagy környezeti kockázatosság, környezetbarát minősítés, terméktesztelés, a TVE értékelése vagy márka szerint.

Háztartási tisztítószert nem vásárolunk nap mint nap, emiatt könnyen elfelejtjük, melyik volt az a mosószer, felmosó- vagy mosogatószer, ami legutóbb bevált.

Ha az app segítségével rátalálunk egy kíméletes és hatékony zöld termékre, akkor 

  • elmenthetjük a kedvencek közé, hogy legközelebb már tudjuk, mit keressünk,
  • ajánlhatjuk másoknak is.

Az app-ból azt is megtudhatjuk, melyek a népszerű zöld termékek: a más felhasználók által leginkább kedvelt, kedvező környezeti hatású, kisebb egészségi kockázatú termékek.

Mit jelent a három kategória?

A háztartási tisztítószerek kiválasztásában a közúti jelzőlámpákhoz hasonlatos besorolási rendszer segíti a vásárlót. Az adott kategóriában legjobb eredményt elért termék mindig zöld színt kap. A többi termék besorolásának alapja, hogy a legjobb termékhez képest milyen eredményt ért el. A három kategória:

Jó választás!  Ezek a termékcsoportban elérhető legjobb termékek. A többi termékhez képest enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből álló tisztítószerek vannak itt, sokszor környezetbarát minősítésűek. Ezeket használd, ha minimalizálni akarod az egészségi és környezeti kockázatokat!

Válts zöldebbre!  Ezeknél a tisztítószereknél vannak enyhébbek és durvábbak is. Elképzelhető, hogy az összetételük kevésbé környezetkímélő, mint a zöld értékelést kapott termékeké, de az is lehet, hogy kockázatosak, és erre valamilyen veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Előfordulhat köztük minősített környezetbarát, ökocímkés termék is.

Használd körültekintően! Használatuk általában komolyabb környezeti vagy egészségügyi ártalmakkal jár, mint a többi terméké, nagy valószínűséggel kifejezetten kockázatosak, és erre veszélyességi címke is felhívja a figyelmet. Ezekkel a termékekkel érdemes körültekintően bánni, esetleg elgondolkodni azon, valóban szükség van-e rájuk, helyettesíthetők-e enyhébb szerekkel. Ebben a kategóriában ritkán szerepel minősített környezetbarát termék.

Min múlik, melyik termék milyen pöttyöt kapott?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az applikációban szereplő terméket egy szakértők részvételével kidolgozott egységes módszer alapján értékelte, majd három kategóriába sorolta.

Az értékelés során figyelembe vették a tisztítószer összetevőinek tulajdonságait. Pontoztuk:

  • a gyártók, forgalmazók által bejelentett egészségi és környezeti hatásokat;
  • ha az összetevőket nemzetközi szakmai konszenzus vagy jogszabály a nagyon káros összetevők közé sorolja;
  • ha az összetevő használata minősített környezetbarát szerekben nem engedélyezett;
  • A termékjellemzők közül figyelembe vették a termékcímkén szereplő veszélyességi jelzéseket;
  • Az összetevők és a terméktulajdonságok alapján kevésbé kockázatos, ráadásul független minősítő által minősített környezetbarát termékek jobb értékelést kaptak.

Innen töltheted le az alkalmazást

Nyitókép: Unsplash

About The Author