Egyedülálló a rejtőzködésben az év emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program.

A hermelin egyik fő jellegzetessége az évszaktól függő bundaszínezet: színe nyáron vörhenyes barna, hasa fehér, téli bundája fehér, esetenként sárgásfehér, farkának utolsó harmada viszont télen-nyáron fekete. A szőrzetváltás novemberben, illetve márciusban 3-4 hét alatt lezajlik. Tökéltes rejtőzködő emiatt.

Ezáltal kerülheti el, hogy zsákmányul essen a nagyobb ragadozóknak, illetve, hogy zsákmányát észrevétlenül megközelíthesse, ezáltal saját vadászata eredményes legyen. Magányos vadász, főleg éjjel, szürkületben jár vadászni, de kölyöknevelés idején nappal is aktív. Svédország egyes élőhelyein 3-22 egyedet becsültek 100 hektáronként, az extrém magas értékeket mocsaras területeken nagy vízipocok sűrűség mellett találták.

Fotó: Herman Ottó Intézet

A vizsgálat szerint a legidősebb hím-, illetve nőivarú egyedek 4,5, illetve 3,5 évesek, de a populáció átlagos életkora még a másfél évet sem éri el. Az ivararány 50:50 % körül alakul, de az állomány hanyatlásának szakaszában a hímek száma meghaladja a nőstényekét. A hermelin állományát kifejezetten korlátozza a fő táplálék-forrás: a mezei pocok és a vízipocok állománycsökkenése.

Azt is tudjuk, hogy a kifejlett hímek dominálnak a nőstények, valamint a fiatal hímek felett, melyek csak a kifejlett hímek territóriumának külső területeit foglalhatják el.

A fiatal nőstények gyakran a születésük helyén maradnak egész életükben. A fiatal hímek ősszel és télen még a születésük helyén maradhatnak, de tavasszal nagy távolságokra, általában 5-6 km-re, ritkán 20 km-nél is messzebbre vándorolnak, míg saját területet találnak. A hímek védik territóriumuk határait, melyben a szagjeleknek, valamint az akusztikus és vizuális jeleknek egyaránt nagy szerepük van – írja a természetédelem.hu.

Idén, a Vadonleső program keretében őt választották az év emlősének.

A Vadonleső programot az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. A Vadonleső önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatai gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az „év emlőse” kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

Az egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében az év emlőséről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években mintegy tízezer pályamunka – versillusztráció, képregény, videóklip, mese, vers – érkezett különböző korosztályú gyerekektől a Vadonleső program pályázataira.

Fotó: flickr.com

About The Author