Ilyen az európai erdők állapota – friss helyzetjelentés

Decemberben a FOREST EUROPE közzétette az Európai Erdők állapota 2020 jelentését (SoEF 2020), amely a legfrissebb hivatalos adatokat és információkat mutatja be az európai erdőkről.

A jelentés az európai erdők állapotát 6 kulcsfontosságú kategória szerint tárgyalja.

Ilyen az erdőforrások és azok hozzájárulása a globális szén-dioxid-ciklusokhoz; az erdei ökoszisztéma egészsége és vitalitása; az erdők produktív funkciói; biológiai sokféleség az erdei ökoszisztémákban; védő funkciók az erdőgazdálkodásban (különös tekintettel a talajra és a vízre), valamint a társadalmi-gazdasági funkciók és feltételek – írja az oee.hu.

A jelentés megállapítja, hogy az európai erdők egyre inkább szembesülnek a kihívásokkal. Többek között rámutat, hogy:

– Az európai erdők körülbelül 3%-át károsítja elsősorban a szél, a rovarok, a patás állatok legelése és az erdőtüzek.

– Konkrétan a közelmúltban egyre gyakoribbak a nagy területű erdőkárok, ideértve az extrém aszályokat, a hőhullámokat, a szú gradációkat és az erdőtüzeket.

– A légszennyezésből származó akkumuláció az elmúlt 25 évben folyamatosan csökkent; azonban néhány szennyező anyag lokálisan még mindig meghaladja a kritikus terhelést.

– A fák átlagos lombvesztése a megfigyelési parcellák 19%-ánál nőtt, a 2010-2018 közötti időszakban azon parcellák száma, ahol a lombozat javul, több mint kétszeresére nőtt.

– Az erdészeti üzemek viszonylag alacsony nettó árbevétele kockázatot jelent az erdőgazdálkodásra, különösen az élénk piacok, a változó éghajlat káros hatásai és az igényesebb erdőgazdálkodási rendszerek követelményei között

Az európai erdőkben néhány mutató az évek során stabil maradt:

– A két vagy több fafajból álló állományok dominálnak az európai erdőkben.

– A szokásos erdei madárfajok populációi stabilak.

– Az erdők és más erdős területek 70%-a alkalmas a nagyközönség nyilvános kikapcsolódásra.

A jelentés azt mutatja, hogy számos területen pozitív fejlemények vannak, és többek között a következő számokat mutatja be:

– Az európai erdőterület az elmúlt 30 évben 9%-kal nőtt. A 227 millió ha erdővel Európa területének több mint 1/3-a erdővel borított.

– Az európai erdők fatömege és a benne tárolt szén az elmúlt 30 évben 50%-kal nőtt, mivel az erdőterület bővült, és a növedéknek csak egy részét termelték ki. Az évi nettó fanövedéknek mintegy 3/4-ét termelik ki.

– A kitermelt faanyag mennyisége [nettó fakitermelés] nőtt, elérve az 550 millió m3-t, ami 40%-kal több, mint 1990-ben.

– A biológiai sokféleség megőrzésére kijelölt erdők területe 20 év alatt 65%-kal, a tájvédelemre kijelölt terület 8%-kal nőtt.

– A genetikai megőrzési egységek száma 1990. óta körülbelül tízszeresére nőtt.

A teljes szöveget itt találod

Nyitókép: Annie Spratt / Unsplash

About The Author