Nagyon ritka madárfaj bukkant fel a Bükkben

A császármadár a hazánkban előforduló egyetlen költő fajdféle. A fogolynál alig nagyobb, zömök testalkatú. Száma drasztikusan csökken, ezért is örültek a Bükki Nemzeti Park munkatársai, hogy a faj nyomaira akadtak a Bükk-hegységben.

A császármadárról a Magyar Madártani Egyesület már 2012-ben leírta, hogy csökken a számuk. Ennek okát a vaddisznóállomány növekedésében látták, amely gyakran elpusztítja a fészkeket. Akkor mindössze 60-120 párt számoltak országszerte. Védelmét nagyon megnehezíti rejtőzködő életmódja.

Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

A császármadár tollazata feketével és barnával sűrűn mintázott. Háta változatos színű, a szürkétől a rozsdabarnáig sokféle árnyalata előfordul. Hasa világosabb. A kakas torokfoltja fekete, széles fehér szegéllyel, a tojó torokfoltja világos. A kakas piros taréjt visel – írja a bnpi.hu

Fotó: Unsplash

Főként növényi eredetű táplálékot, rügyeket, hajtásokat, leveleket, virágokat, gyümölcsöket, bogyókat, ritkábban hangyákat és azok lárváit, kisebb rovarokat, hernyókat fogyaszt.

Észak- és Kelet-Európában, valamint Ázsia jelentős részén költ. Közép-Európában elsősorban a hegyvidéki területeken, hazánkban csupán az Északi-középhegység néhány pontján fordul elő.

A változatos korú és fafaj összetételű, nagyobb kiterjedésű zavartalan erdőket kedveli, melyeket tisztások és állományszegélyek tesznek változatossá. Különösen szereti a nedves, nyirkos élőhelyeket, dús aljnövényzettel. Fontos számára a megfelelő cserjeszint megléte.

A talajon költ, fészke leggyakrabban földbe kapart mélyedés. A tojó 21-23 napig kotlik, a fiókák fészekhagyók, 2 hetes korukban válnak röpképessé, de a család őszig együtt marad.

A 19. század végén még vadászható faj volt, mára állománya drasztikusan lecsökkent. A hazai populációt leginkább veszélyeztető tényező a faj számára alkalmas élőhelyek megszűnése, felaprózódása.

A faj szerepel az IUCN vörös listáján, a Berni egyezményben és a Madárvédelmi irányelvben.

Nyitókép: arcanum.hu

About The Author