Segít megtervezni a biokerted egy új magyar applikáció

Az egymást segítő növények rendszerét dolgozza fel a legújabb biokertész applikáció, mely INNEN már androidos mobiltelefonra le is tölthető. A fejlesztő két magyar vállalkozónő, akik tavaly ősz óta dolgoznak az új fejlesztésükön.

Egyre nagyobb divat a házikertekben is biokertészkedni, de az alapokhoz rengeteg tudásanyagot kell összegyűjteni az internetről, amit vagy adaptálni tudunk a gyakorlatba, vagy nem. Ebben segít az új fejlesztésű androidos mobiltelefonokra már letölthető Kertportál Applikáció, mely egy gombnyomással megtervezi a kiválasztott növények alapján a bioveteményest.

A Kertportál App az egymást segítő növények rendszerét veszi alapul. Egyelőre az alapfajokkal dolgozik, és következetesen figyelembe veszi mely zöldségek, fűszerek valamint aromanövények illenek egymás mellé és melyek nem.

Akár a növények fejlődését, akár a növényvédelmet vagy éppen a termésmennyiséget figyeljük, bizonyos növények segítik, míg mások gátolják egymástAz egymást segítő növényekhez számos táblázatot lehet találni az interneten, ám azok alapján nemcsak időigényes megtervezni a veteményest, de sok alapfaj a fűszerek és aromanövények közül például hiányzik is belőlük. A Kertportál az utóbbi években ezeket a táblázatokat kibővítette a fűszerekkel és aromanövényekkel, így az applikáció már ezt is tudja kezelniKiemelt funkció az is, hogy kétféle módon lehet az app-pel vele tervezni. Azután, hogy a kertünket felosztottuk parcellákra (sorokra és oszlopokra), és kiválasztottuk az ültetni kívánt növényeket, egyrészt egybe el is ültethetjük a dátumok kiválasztásával. Ha pedig nem vagyunk elégedettek az összképpel, akkor kézzel is mozgathatjuk a növényeket, azaz manuálisan át is tervezhetjük az egész kerte

    

Kiknek ajánlott?

  • elsősorban veteményes-kerttervező azoknak, akik a biokertészkedést választják az otthoni termesztéshez
  • kisebb gazdaságok is tudnak vele hatékonyan ültetési tervet készíteni

Milyen alapnövények vannak a rendszerben?

  • alapvető zöldségnövények: sárgarépa, zeller, karalábé, paprika, paradicsom, burgona, brokkoli, cékla, fejes saláta, dinnye, padlizsán, retek vagy épp a hagyma
  • Fűszer- és aromanövények: bazsalikomtól a kapron át egészen a kamilláig

Az applikáció előnyei:

  • a beletáplált valamennyi növényfaj esetében ismerteti, hogy melyek segítik egymást, melyek gátolják egymást. Így az ültetésnél automatikusan aszerint is tervez, hogy csak olyanok kerüljenek egymás mellé, akiknek előnyük származik az összeültetésből.
  • Igyekeztek egy ergonómikus felületet kialakítani. A sok ? gomb segíti a felhasználót a program kezelésében
  • Automatikusan is lehet ültetni vele, ilyenkor a program magától tervezi meg a veteményeskert elrendezését, de ha szeretnénk, manuálisan változtathatunk rajta
  • Figyeli az időjárást a háttérben, így száraz idő esetén jelez, ha itt az öntözési idő

Az applikáció informatikai fejlesztője Tóthné Vincze Boglárka, aki azért kereste fel a Kertportál csapatát, mert hasznos applikációt szeretett volna fejleszteni, és tudta, hogy a kertészkedőknek jól jöhet a tudása. A projekt szakmai vezetője pedig V. Topor Erika okl. kertészmérnök, a Kertportál Magazin alapítója – neki köszönhetően az applikáció stabil szakmai alapokon nyugszik.

“A bő félévnyi fejlesztés alatt számos tesztelőcsapat munkájának köszönhetően a most publikált éles verzió elkészültéig már most látszanak a lehetséges további fejlesztési irányok. Mint ahogy az is hamar kiderült, hogy igazi őrület lesz belőle. Ráadásul nemrégiben szűntették meg a Farmville nevű híres játékot is, így akár át is veheti a helyét a kertészkedni virtuálisan is szeretők körében” – mondta el lapunknak V. Topor Erika.