Segítsünk a méheknek és a gazdáknak! – kérjük, írd alá a petíciót!

A Magyar Természetvédők Szövetsége segítséget kér a méhek és a gazdák érdekében, hogy közösen rávegyük az Európai Uniót: csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket.
 

A beporzók védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, változatos gyümölcsök, ételek kerüljenek tányérunkra. Az ügy egészségünk és környezetünk védelme szempontjából is egyaránt fontos. Az életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság érdekében kéri a szervezet, csatlakozzatok a nagyon fontos európai polgári kezdeményezéshez, írjátok alá petíciójukat.

A ‘Mentsük meg a méheket és a gazdákat!’ európai polgári kezdeményezés keretében azt kérik, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.  

 
Ezért szorgalmazza a szervezet, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket. 

Az EU szabályai szerint, ha legalább egymillió uniós polgár kifejezi erre vonatkozó szándékát, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább 7 EU-tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség.
 

Az elektronikusan, illetve papíron gyűjtött aláírások összesítése alapján eddig uniós szinten összesen kb. 470 ezren csatlakoztak ehhez az európai kezdeményezéshez. Magyarországról 3600 aláírás gyűlt össze, ebből több mint 900 az elmúlt két hét mozgósító tevékenységeinek hatására. 
 
Az Európai Bizottság decemberi döntése alapján 2021. június 30-ig gyűjthetőek még az aláírásokat a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéshez az unió tagállamaiban.  

A petíciói ITT írhatod alá

Fotók: Unsplash

About The Author