Szokatlanul sok fenyőrigó érkezett a Mátrába

A Mátrában idén olyan sok berkenye terem, hogy tömegesen érkeznek a fenyőrigók kedvenc táplálékuk forráshelyére. A barkócaberkenye, a madárberkenye, a zólyomi berkenye, a dunai berkenye kiemelt természeti védelmének köszönhető a bő termés és a rengeteg fenyőrigó.

A fenyőrigó hazánkban csak kis számban fészkel, télen azonban tömegesen érkeznek hozzánk az északi állományokból példányok – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A telelő madarak száma alapjaiban függ a bogyós növények termésének mennyiségétől. 2020 novemberében, az elmúlt évekhez képest szokatlanul nagyszámú fenyőrigó csapatok érkeztek a Mátra erdeibe, és ez a különböző berkenye fajok jó termésével indokolható.

A berkenyék olyan elegyfajok, melyek védelmére kiemelt figyelmet fordítanak a Bükki Nemzeti Park természetőr munkatársai. A meghagyott berkenyék, a barkócaberkenye, a madárberkenye, a zólyomi berkenye, a dunai berkenye bogyói most több helyütt százával, vagy akár ezrével vonzzák a fenyőrigókat a Mátrában.

A több százas, hangoskodó fenyőrigó csapatok fantasztikus látványt nyújtanak, és jól szemléltetik, hogy milyen fontos a fafajok sokszínűségének fenntartása az erdeinkben.

Azonban számtalan olyan más védett állatfaj is kötődik ezekhez az elegyfajokhoz, melyek kevésbé látványosak ugyan, ám ugyanolyan fontos szerepet töltenek be az erdő ökológiai rendszerében. Gondoljunk csak a pionír puhafákhoz (kecskefűz, rezgő nyár, nyír) kötődő számtalan éjjeli- és nappali lepkére. De említhetőek a különböző cserjefajok, mint a szirti gyöngyvessző, a kökény, a galagonya, melyeken szintén gazdag rovarfauna él.

About The Author