Több tucat denevér halt meg Miskolcon egy felelőtlen épületbontás miatt

Miskolc belvárosában egy épület oldaláról elkezdték lebontani a burkolatokat, ami alatt több tucat denevér aludt téli álmot. Az állatok egy része elpusztult a bontás során, egy részüket sikerült megmenteni.

Tegnap délután hívták fel a Mályi Madátmentőket egy miksolci utcából, miszerint egy bontandó ház előtt rengeteg denevér sír és fekszik a földön. A madármentők azonnal a helyszínre mentek, de a területen senkit nem találtak – a síró denevéreken kívül. „Az épület mellett rengeteg magatehetetlen, átfagyott és halott denevér volt szanaszét szóródva” – írják facebook oldalukon. Kihívták a rendőrséget. értesítették a Bükki Nemzeti Parkot.

„Kihallgatás, helyszínelés, adatok felvétele mostanáig tartott. 58 élő denevért és 23 halott denevért számoltak meg a nemzeti park munkatársai. Az élő denevéreket átszállították egy másik természetes élőhelyre, ahol zavartalanul tudják folytatni a téli álmukat. A halott denevérek tetemeit a rendőrség és a nemzeti park kérésére mi lefagyasztjuk” – írják a madármentők este 21 órakor a facebook oldalukon.

Utólag a madármentők találtak az épület előtt 2 denevért, őket a mentőállomásra vitték. A mentés közben több civil szervezet és állatbarát is felajánlotta segítségét.

Ez az eset is arra hívja fel a figyelmet, hogy mindig figyeljünk oda, amikor a környezetünkben, kertünkben, épületeinken változtatunk, mert akár a burkolatok alatt, akár egy avarkupacban (süni) téli álmukat alvó állatok lehetnek.

Nyitókép: Unsplash

About The Author