A Coca-Cola új palackjával szakértők szerint még nagyobb környezeti károkat okozhat, mint amit amúgy is okoz

Környezetvédők a Coca-Cola erőfeszítéseit, amely a műanyagszennyezés leküzdésére irányul, „greenwashingként” és a fenntarthatóság terén „hatalmas visszalépéseként” értékelték. Új palackját pedig kifejezetten károsnak tekintik a műanyagszennyezést tekintve.

A Coca-Cola Company új, mini üdítős palackját egy cseppet sem nézik jó szemmel a környezetvédők. A vállalat azt állítja, hogy az újrahasznosított műanyagból készült, kis formátumú palackot felméréseik szerint kifejezetten a 25 év alatti környezettudatos fiatalok fogják preferálni, a megoldás mégis aggodalmakat vet fel.

Az üdítőital gyártó vállalása, hogy 20% -kal csökkentse a műanyag felhasználását az Egyesült Államokban, „egyszerűen nem elég” – jelenti ki Katie Treggiden, népszerű fenntarthatósági szakíró, bloggerm környezetvédő.

A Coca-Cola Company arra is ígéretet tett, hogy egyes termékeihez újrahasznosított műanyag palackokat vezet be, így szerintük évi 20 000 tonnával csökkentik az üvegházhatást okozó gázok éves kibocsátását. „Ez megegyezik azzal, mintha 2120 autót vonnának ki az utakról egy év alatt „ – idézi a dezeen.com a vállalatot.

Mint tudjuk, a legyártott műanyag legnagyobb része fosszilis tüzelőanyagból készül, így a műanyaghasználat hozzájárul a klímakrízishez. Nemcsak az anyag előállítása, de az ebből keletkező hulladék felszámolása is felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért.

Nagyon jó látni, hogy a Coca-Cola számol az általa okozott műanyagszennyezéssel, bár a márka másodpercenként továbbra is 3400 műanyag palackot gyárt. Az intézkedéseik egyszerűen nem mennek elég messzire” – szögezi le Katie Treggiden, akinek ‘Wasted: When Trash Becomes’ című 2020-ban megjelent könyve hatalmas sikert aratott a környezettudatos olvasók körében.

Több aktivista, környezetvédő művész és designer is véleményezte, értékelte a Coca-Cola zöld tevékenységét, és Richard Hutten holland designer például azt mondja, hogy a Coca-Cola egyszerűen megpróbálja zöldíteni az imidzsét. „A vállalat ugyan kifejti, hogy a műanyag felhalmozódása az egyik legnagyobb környezeti probléma, és ezért több mint 20 százalékkal csökkenti annak felhasználását. Ez eddig szépen hangzik, ám a műanyagszennyezésben betöltött szerepük a vállalás óta egyáltalán nem változott. Továbbra is a legnagyobb műanyagszennyezők maradtak.

Az ellenérzéseket tovább erősíti  márka új mini palackja.

„A Coca Colának ennél sokkal többet kell tennie, hogy megváltoztassa ezt a negatív státuszát „ – tette hozzá Emma Priestland, a Break Free From Plastic vállalati kampánykoordinátora, aki a cégnél  a műanyagszennyezés éves ellenőrzését szervezi. Három egymást követő évben önkéntesek ezrei gyűjtötték össze a Coca-Cola flakonokból álló hulladéktömeget 15 országban. A műanyagszennyezés mértéke sokkoló eredményeket mutatott – mondta.

Mini palack, még több szemét

Februárban a Coca-Cola megkezdi az újrahasznosított polietilén-tereftalátból (rPET) készült palackok bevezetését az Egyesült Államok egyes államaiban.

Az új „korty méretű”, 13,2 unciás, azaz 390 milliliteres palackok valamivel nagyobbak mint a dobozos üdítők.

A márka szerint ez a méret vonzza a fiatalabb, 25 év alatti fogyasztókat, akik már leginkább fenntartható csomagolást keresnek – írja a CNN Business.

Az új termék hamarosan megvásárolható északkelet-szerte egyes államokban, beleértve New Yorkot és Connecticutot, de a nyugati parton is kapható lesz, mielőtt országosan piacra dobnák. A társaság a legnépszerűbb üdítőitaljaival debütál, mint például a Coca-Cola, a Diet Coke és a Coke Zero Sugar.

Emellett kijön a hagyományos 0,5 literes palackok rPET változata is.

Priestland arra figyelmeztetett, hogy ez a lépés tovább ronthat a helyzeten, fokozhatja a környezetszennyezést. „A Coke új, kis méretű üvege nem megoldás. A kisebb formátum számszerint több darabnyi műanyagot jelent, amelyet most ráeresztenek a világra. Minden műanyag termék környezeti károkat okoz, függetlenül attól, hogy az adott tárgy mennyi műanyagot tartalmaz. Az is óriási terhet ró a hulladékgyűjtő és újrahasznosító rendszerekre, ha rengeteg, kisméretű műanyag keletkezik.”

A Break Free From Plastic felmérése szerint a legtöbb műanyagszennyezést a Coca-Cola Company, a PepsiCo és a Nestlé okozza. A Break Free From Plastic legújabb, decemberben közzétett szennyezés-ellenőrzésében 15 ország önkéntese vett részt 55 országban. A környezetből összegyűjtött 346 494 darab műanyagból 13 834 Coca-Cola termék volt. Ez több volt, mint a Pepsi és a Nestlé tételeinek együttes száma, akik a második és harmadik szennyezők.

Fotók: Unsplash

Coca-Cola Company

About The Author