Ezzel a módszerrel nevelnék környezetvédelemre a gyerekeket

Országos programmá bővítené az agrártárca az iskolai komposztálók felállítását.

Nagy István agrárminiszter a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola udvarán felállított komposztáló kapcsán ma úgy nyilatkozott: végtelenül fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a környezetükre.

A Compastor elnevezésű komposztáló technológiát alkalmazó eszközt a helyi Humusz Maximusz Egyesület közreműködésével helyezték ki tavaly ősszel.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a komposztálással az ökológiai folyamatokra, a körforgásos gazdálkodásra hívják fel a gyerekek figyelmét, hogy legyen gyakorlati tapasztalatuk is arról, hogyan alakul át a szerves anyag termőfölddé.

Ez egy nagyon jó, szemléletes módja annak, hogy a gyermekek játszva tanulják meg azt a körforgást, ahogy az ételmaradékból, az udvari zöldhulladékból kialakul a termőföld” – fogalmazott.

Mosonmagyaróváron huszonöt, a Szigetközben pedig további húsz ilyen komposztálót helyeztek ki. A miniszter jelezte, hogy terveik szerint az év második felétől önkormányzatonként további komposztálókat állítanának fel, ahová bárki elvihetné a zöldhulladékot.

„Erre keressük a forrást és a lehetőséget (…), hiszen, ha valóban tenni akarunk a környezetért, akkor ez egy olyan program, amely méltán találhat követőkre” – mondta. A cél az, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen, a hulladék pedig a lehető legnagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra, ahelyett, hogy elégetnék, szemétlerakókba helyeznék – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: más kötelezettséget ébreszt a gyerekekben a környezetvédelem iránt az, ha nemcsak tankönyvekből tanulják meg, hogy hogyan működik, hanem látják és tapasztalják is – közli az MTI.

Nyitókép: Annie Spratt / Unsplash

About The Author