Hamarosan sokkal többet tudhatunk meg a Tiszán úszó hulladékokról

Már térképen követhetőek a legújabb, hulladék útját mutató GPS jeladó palackok.


A Tiszai PET Kupa kutatás-fejlesztési programjának részeként, most három olyan GPS jeladóval felszerelt műanyag palackot indítanak útjukra a szakemberek, amelyek valós idejű adatokat közvetítenek és térképen mutatják, hogy éppen merre járnak a palackok – írja közleményében a PET Kupa csapata.

A kutatással arra keresik a választ, hogy a folyókkal nagy mennyiségben szállított műanyag hulladék meddig és
milyen gyorsan úszik a vízen
, hova rakódik le az árterekben, mikor mozdul tovább és vajon eljut-e a tengerekig. Ez az első olyan napvilágot látott kísérlet, ahol a palackok útját bárki élőben követheti a PET Kupa térképén.

Az első palack már a Bodrog vizén úszik, két további jeladóval ellátott párját pedig néhány napon belül, az árhullámhoz és a vízálláshoz igazodva, élő Facebook közvetítés keretében engedik útjukra a PET Kupa szakemberei Olaszliszkánál.

A műanyag palackok java része az áradásokkal érkezik és az ártéri erdőkben rakódik le a szennyeződés. A PET Kupa  hulladékgyűjtő akciói az elmúlt nyolc év alatt 160 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, több védett területet teljesen kitakarítottak, eredményes munkájuknak köszönhetően egyre több a kitisztított és tisztán tartott ártéri erdő.

Hulladékmentesítő munkájukban kiemelt szerepe van a hulladéktérképezésnek: minél jobban megismerik a szennyezés módját, annál eredményesebbek lehetnek a folyómentő akcióik.

A klasszikus palackposta, így egy-egy kézzel írt, üvegbe zárt üzenet már sokszor megmutatta, hogy a szennyeződés képes egy éven belül, akár folyamkilométerek százait is megtenni.  A PET Kupa önkéntesei 2019 tavaszán engedték
el első egyszerű, papírra írt – jelképesen egy ukrán, fél literes vodkás üvegbe csomagolt – üzenetüket, amelyet még ugyanabban az évben megtaláltak a Kiskörei duzzasztóműnél. Mára már köztudott, hogy e vízügyi létesítmény mekkora hulladék mennyiségtől védi a folyó alsó szakaszait.


A legújabb jeladó palackokat a PET Kupa megbízására a Waterscope Zrt. munkatársai fejlesztették. A modern technológia révén a palackbahelyezett eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik.

A PET Kupa kutatásának célja, hogy a jeladó palackok megfigyelésével bizonyosságot nyerjen: a tengerek és óceánok hulladékszennyezése egy olyan környezetvédelmi ügy, ami mindannyiunk közös felelőssége és ugyanúgy érinti
a szárazföld belsejében lévő országokat, mint a tengerpartiakat. Hipotézisük szerint egyes palackok a folyók forrásvidékétől egészen a torkolatokig és az óceánokig úsznak.

„A mostani fejlesztés legnagyobb eredménye, hogy legújabb, nyilvánossá tett térképünkön bárki számára lekövethető, hogy éppen hol járnak a palackok. Ezzel egy újabb, izgalmas eredményt mutathatunk az önkénteseinknek, a támogatóinknak és a környezetvédelem iránt aktívan
érdeklődő nagyközönségnek. Az adatok hosszabb távú elemzésével pedig közelebb kerülünk a szennyezés felszámolásához” – nyilatkozta Gyalai-Korpos Miklós, a kutatási program projektvezetője.