Íme, ezek a megújult hulladékgazdálkodási törvény fontosabb pontjai

Az Országgyűlés elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási javaslatát a hulladékgazdálkodás rendszerének megújítására vonatkozóan.

Ezzel lehetővé válik a körforgásos gazdaságra való átállás megkezdése, az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakók szigorúbb büntetése, a visszaváltási rendszer kialakítása, valamint a hulladékgazdasági tevékenység racionalizálása – írja az ITM,

Hozzáteszik, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot, így az visszakerülhet a gazdaságba és ott tud hasznosulni. A hulladék kezelése akkor lehet a legeredményesebb, ha már a gyártásánál a lehető leginkább visszaszorítjuk a keletkezését, illetve a cégek minél nagyobb arányban használják fel alapanyagként.

Az újratermelődés megakadályozását szolgálja a hulladék illegális lerakásának szigorú szankcionálása is – írják. Januártól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más szervekkel együtt – szigorúan büntethetik.

Az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, a jelentős mennyiséget meghaladó hulladék elhelyezéséért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz, a  veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető.

Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam egy kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet, amelyben a vásárlók visszakapják a csomagolás díját az automatákban és kézi visszaváltó helyeken visszaváltott termékek után.

Ez növeli a csomagolás életciklusát és megakadályozza, hogy az a hulladéklerakókban kössön ki, ezáltal hazánk a vonatkozó uniós irányelvnek való megfeleléshez is közelebb kerülhet.

Kiemelik, hogy az elfogadott szabályozás értelmében a hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása egy új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánfél végzi.

„A koncessziós társaságnak vállalnia kell, hogy teljesíti az unió által meghatározott, évekre lebontott célszámokat, elvégzi a szükséges beruházásokat, úgy, hogy közben a családok rezsiköltségei nem emelkednek” – összegzi az ITM.

About The Author