Megszámolták a ragadozó madarakat: az egerészölyvek vannak a legtöbben

Az év legelső, nagyobb terepi megmozdulása az Őrségi Nemzeti Parkban az úgynevezett sasszinkron. A felmérés során a sasokon kívül az összes fellelhető ragadozómadarat megszámolják ilyenkor.

Közel harminc megfigyelővel vonultak ki a madarászok, szakemberek,  hogy felmérjék a hazai ragadozómadár-állományt.

Összesen tíz ragadozómadár faj összesen 562 egyedét sikerült megszámolniuk bő két nap alatt Vas megyében. Ebből 406 az utak menti karókon üldögélő egerészölyv volt.

A második helyezett a szintén elég gyakori, és a megyében terjeszkedőben lévő vörös vércse volt 69 példánnyal. „A nyílt területek felett lassan, alacsonyan vitorlázó, tipikus téli ragadozónkkal, a kékes rétihéjával is találkoztunk több helyen, ritkább fajok közül pedig a gatyás ölyv, a vándorsólyom, a kis sólyom, és a vörös kánya érdemel említést. Természetesen a sasokról sem szabad elfeledkeznünk, hiszen ők a fő célpontjai a felmérésnek.

A minden megyéből beérkező adatok feldolgozása után meglehetősen pontos képet kaphatunk arról, hogy az országban ismert fészkeknél ott vannak e a hamarosan fészkelésbe kezdő párok, illetve arról is, hogy mennyi madár telelhet az országban. Ezekre az összesítésekre még várnunk kell, azonban azt elmondhatjuk, hogy Vas megyében eddig nem látott mennyiségben, összesen 18 rétisas került a megfigyők elé” – írja az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága.

Mint írják, minden idők legeredményesebb sasszinkronja történt, ami Vas megyét illeti. Az eredmény részben köszönhető egyrészt a kedvező időjárásnak, másrészt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) civil madarászainak összehangolt, hathatós munkájának köszönhető.

Nyitókép: Marek Szcepanek

About The Author