Százötven madárodút kapnak óvodák, cél a környezettudatos nevelés


Madárodúkat kapnak Vác és környékének óvodái a Zöld Dunakanyar Program részeként. A programban 31 település 52 óvodája vesz részt.     

Szabó Csaba természetvédelmi mérnök hallgató, ötletgazda az odúk váci átadásán elmondta, hogy az odúk elkészítése az első fontos eleme a Zöld Dunakanyar Programnak. A folytatásban ősszel rovarhoteleket terveznek kihelyezni és a természetvédelemmel kapcsolatos videósorozatot is indítanak. A programba bevonják a térség önkormányzatait, hogy közösen tegyenek a Dunakanyar levegőjének, vizeinek és környezetének tisztaságáért.

A 150 odút a projekt ötletgazdái szabadidejükben, az Ipoly Erdő Zrt. által felajánlott fenyődeszkákból, a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsai alapján készítették el.
A négyféle odú több madárfajnak – például kék cinegének, örvös légykapónak – nyújt biztonságos fészkelőhelyet.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a természet- és környezetvédelem területén nem lehet elég korán elkezdeni a szemléletformálást. Az óvodások az odúknak köszönhetően megtapasztalhatják, milyen sokat tehetünk természeti környezetünk gazdagságáért.

. Százötven madárodút kapnak váci és környékbeli óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként, amelyben 31 település 52 óvodája vesz részt. MTI/Mohai Balázs

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a kezdeményezés amellett, hogy környezettudatosságra nevel, arra is példát ad, hogy mindenkinek módja és lehetősége van tenni a természetért, akár egy madárodúval is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint már több mint ezer ökoiskola működik Magyarországon, emellett a Csodaszarvas iskolai közösségi programban és az Erzsébet-táborokban is szerepelnek a természet- és környezetvédelemről szóló tematikák, események. Hangsúlyozta azt is, hogy az országban minden újszülött után tíz fát ültetnek.

Nyitókép: Unsplash/ illusztráció

About The Author